Betlém zachvátilo vánoční nadšení, čeká na příliv turistů

Betlém - Je druhá adventní neděle a horečné přípravy na Vánoce zachvátily nejen Západ, ale také Blízký východ. V epicentru oslav - palestinském Betlémě - sice na svátky moc nesněží, Vánoce tu ale jsou tím nejskloňovanějším slovem.

Místo Ježíšova narození příliš nenaplňuje středoevropskou představu o vánoční idyle - sníh tu za poslední roky napadl na svátky jen dvakrát. Vánoce si ale všichni užívají. „Kdo jiný by měl oznámit zahájení vánočních oslav než Betlém?“ podotkla starostka Vera Babúnová.

Obří umělý smrk i nazdobené jesličky jsou už na místě a kromě příprav na poslední chvíli nic nebrání tomu, aby za 16 dní ve světové metropoli Vánoc vypukly oslavy. Letos se tu očekává kolem 350 tisíc turistů.

Vánoce v Betlémě
Zdroj: ČT24

Obrovský zájem vyvolalo už rozsvěcení stromu na Náměstí jesliček před Chrámem narození Páně. Bazilika s kořeny ze 4. století postavená nad jeskyní, kde se podle Bible narodil Ježíš, právě prochází největší opravou v historii Západního břehu. „Měli bychom to stihnout do čtyř až pěti let - pokud budeme mít dost peněz. Když ne, budeme muset počkat, dokud nezískáme dost fondů,“ konstatoval náměstek starostky a člen restauračního týmu Issam Júha.

Na invazi věřících i turistů se tu společně chystají městské i církevní instituce. Už teď je všech skoro čtyři tisíce pokojů beznadějně rezervovaných. „Vloni jsme zažili opravdový skok, když se Chrám narození páně dostal na seznam UNESCO. Turistů přijelo o 18 procent víc,“ uvedla palestinská ministryně turismu Rúla Ma´Ajová.

Betlém se připravuje na Vánoce (zdroj: ČT24)

Slunce nad betlémským vánočním nadšením ale zastiňuje jeden tmavý mrak. Kvůli osmimetrové betonové bariéře a dalším bezpečnostním opatřením se sem totiž nedostanou zdaleka všichni palestinští křesťani. Díky jejich souvěrcům z celého světa si ale místní jsou jistí, že při tradičním skautském pochodu i půlnoční mši bude bazilika císaře Justiniána opět praskat ve starobylých švech.


Zvětšit mapu