Ukrajina: Policie vytlačila demonstranty od sídla vlády

Kyjev – Ukrajinská policie a vojáci začali dnes večer v centru Kyjeva rozebírat barikády proevropských demonstrantů blokující přístup k sídlu vlády. Ve stejnou dobu zasáhlo ozbrojené komando v sídle strany Vlast vězněné expremiérky Julije Tymošenkové. Policie se od zásahu distancovala, podle agentury Interfax jde o akci ukrajinské tajné služby SBU, vyšetřující údajný pokus o státní převrat. Sama SBU se zdržela vyjádření. Americký viceprezident Biden v telefonátu s ukrajinským prezidentem Janukovyčem vyjádřil „hluboké znepokojení“ kvůli možnému násilí v Kyjevě.

„V tuto chvíli jsou příslušníci speciálních jednotek v kancelářích a vykopávají dveře. Z místností nikoho nepouštějí ven,“ napsala agentura Unian s odvoláním na mluvčí strany. Policie nicméně jakékoliv zapojení při zásahu popřela. Komando podle šéfa poslanců této opoziční strany Arsenije Jaceňuka zabavilo veškeré počítače, včetně těch, které slouží opozičním médiím.

Lidé na náměstí Nezávisloti zůstávají. Policie se zaměřila jen na vládní čtvrť

Do rozebírání stanového tábora a barikád se u sídla vlády zapojilo několik stovek vojáků ministerstva vnitra. Demonstranti nekladli odpor, jen vyzývali policii, aby „neplnili zločinné rozkazy“. K žádným střetům nedošlo.

„Začal útok na barikády,“ oznámil vpodvečer předák opoziční nacionalistické strany Oleh Ťahnybok. „Je to vytěsňování pokojných demonstrantů. Jdeme se tam podívat,“ dodal předseda poslanců strany Vlast Arsenij Jaceňuk.

„Nepodlehneme nátlaku a provokacím, budeme pokračovat v pokojné akci,“ prohlásil opoziční předák Vitalij Kličko.

Demonstranti přes noc vybudovali několik barikád na centrálních ulicích Bohdana Chmelnického a Chreščatyk v blízkosti vládních budov. Z okolních parků přinesli lavičky, betonové květináče a odpadkové koše, konstrukce zpevnili svařenými kovovými zábranami.

Ukrajinské ministerstvo vnitra ujistilo, že „vytlačování“ demonstrantů se omezuje na vládní čtvrť, aby byl zajištěn přístup k úředním budovám. Ministerstvo vnitra demonstranty varovalo, že budou stíháni a potrestáni, pokud se policistům postaví na odpor s improvizovanými zbraněmi v rukou, například s násadami od lopat, které se prý rozdávají ve „střediscích sebeobrany“. Generální prokurátor podobně pod hrozbou trestního stíhání vyzval demonstranty, aby vyklidili obsazené veřejné budovy a ukončili blokádu vlády, parlamentu a dalších úřadů.

  • Situaci v centru Kyjeva dnes ještě zkomplikoval anonym, který nahlásil bomby ve třech stanicích metra. Policie stanice vyklidila a nikoho dovnitř nepouštěli.
Ukrajinská policie vytlačuje demonstranty od vládních budov
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Chuzavkov

Bývalí prezidenti podporují požadavky opozice

Podle tří bývalých ukrajinských prezidentů - Leonida Kravčuka, Leonida Kučmy a Viktora Juščenka - má nynější dramatickou situaci uvolnit jednání u kulatého stolu. Janukovyč se podle prohlášení prezidentské kanceláře se třemi exprezidenty setká v úterý k „posouzení nejzávažnějších otázek, před nimiž země stojí“.

Situaci přijede řešit i šéfka unijní diplomacie Ashtonová

Tři bývalí prezidenti minulý týden ve výzvě Janukovyčovi uvedli, že ukrajinská vláda by se měla vrátit k rozhovorům s Evropskou unií o podpisu asociační smlouvy. Politické řešení hluboké krize má v úterý v Kyjevě pomoci nalézt i ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová, která chce podle prohlášení Evropské komise na Ukrajině jednat dva dny. Ukrajinská média zároveň s odvoláním na zdroje z amerického velvyslanectví oznámila, že v Kyjevě je rovněž očekávána náměstkyně ministra zahraničí USA pro evropské záležitosti Victoria Nulandová. 

„Hluboké znepokojení“ nad hrozbou násilí na Ukrajině zatím vyjádřil americký viceprezident Biden. V telefonickém rozhovoru vyzval Janukovyče k dialogu s opozičními předáky, které by uvolnilo rostoucí napětí. „Násilí nemá místo v demokratické společnosti a není slučitelné s našimi strategickými vztahy,“ upozornil Biden.

Šéf bruselské exekutivy José Barroso dnes v projevu v Miláně ocenil pokojný průběh kyjevských demonstrací. „Mladí lidé v ukrajinských ulicích v mrazivých teplotách píší nové stránky evropských dějin,“ komentoval Barroso. Akce proevropské opozice jsou podle něj dalším důkazem o významu evropských hodnot.