Klausová je na ambasádě v Bratislavě, funkce se ujme za týden

Bratislava - Manželka exprezidenta Václava Klause Livia je ode dneška na české ambasádě v Bratislavě. Oficiálně se velvyslankyní stane až 16. prosince, kdy předá pověřovací listiny slovenskému prezidentu Ivanu Gašparovičovi. Podle svých slov je poctěna, že se ujímá vedení českého zastupitelského úřadu v Bratislavě. Jako velvyslankyně bude mít významnější pozici než její manžel Václav Klaus, který po odchodu z Hradu působí ve svém nově zřízeném institutu.

„Během mé mise chci nejen navázat na vynikající práci svých předchůdců, ale současně svým dílem i přispět k tomu, aby mezi ČR a Slovenskem panovaly i nadále výjimečně dobré vztahy,“ uvedla Klausová. Prezident Miloš Zeman manželku svého předchůdce na Hradě prosazoval do diplomatické funkce navzdory postoji tehdejšího ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga (TOP 09). Údajně to měla být odměna za podporu Klausové v Zemanově prezidentské kampani. 

Vedle Klausové Zeman trval ještě na Vladimíru Remkovi jako novém velvyslanci v Rusku, ten by měl odcestovat zřejmě počátkem nového roku. Kvůli způsobu, jakým Zeman své velvyslanecké favority prosazoval, se nepohodl s bývalým šéfem diplomacie Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Výměna velvyslanců byla kvůli tomu zablokována. S letním příchodem úřednické vlády s ministrem zahraničí Janem Kohoutem spor skončil a Klausová i Remek měli volnou cestu k velvyslaneckému postu.  

Sedmdesátiletá Klausová není kariérní diplomatkou, nicméně Slovensko je její rodná země. Bývalý prezident Václav Klaus se podle dřívějších vyjádření se svojí ženou na Slovensko nestěhuje. V Praze ho zaměstnává jeho nový institut, kde po odchodu z Pražského hradu působí.

Nové velvyslance má i Srbsko či Portugalsko

Funkcí se v těchto týdnech ujímají nebo už ujali i další čeští velvyslanci. Například v Jordánsku je jím diplomat Petr Hladík. Do Portugalska míří Stanislav Kázecký, Rudolf Hykl je novým ambasadorem v Malajsii. Také v Srbsku bude mít Česko nového zástupce, a to Ivanu Hlavsovou.