Tenistka Navrátilová v OSN lobbovala za práva homosexuálů

New York - Někdejší tenisová hvězda Martina Navrátilová spolu s bývalým profesionálním basketbalistou Jasonem Collinsem vyzvali fotbalovou organizaci FIFA a Mezinárodní olympijský výbor, aby v případě rozhodování o místech konání velkých sportovních akcí braly v úvahu práva homosexuálů. Svou žádost dvojice sportovců, která se otevřeně hlásí k homosexualitě, přednesla na akci OSN u příležitosti úterního Dne lidských práv.

Ve svém projevu zmínili rovněž nadcházející zimní olympijské hry v jihoruském Soči. Rusko totiž letos v létě schválilo zákon, který zakazuje „propagaci nepatřičných sexuálních vztahů“. Tento právní předpis řada západních zemí a ochránci lidských práv kritizovali. Objevilo se také mnoho výzev, aby státy hry bojkotovaly. Žádná ze zemí ale dosud neoznámila, že tak učiní, připomenula agentura AP.

Navrátilová, která se k homosexualitě otevřeně přihlásila v roce 1981, čímž vyvolala nejen na sportovní scéně poprask, prohlásila, že nepodporuje žádný způsob bojkotu. Řekla ale, že Mezinárodní olympijský výbor „strká hlavu do písku“. Rovněž kritizovala organizaci FIFA za to, že pořádání fotbalového šampionátu v roce 2022 přidělila Kataru.

„Nikdo nemluví o Kataru a šampionátu. Můžete tam jít do vězení,“ řekla na adresu katarských zákonů, které homosexualitu trestají.

Navrátilová spolu s Collinsem také vtipkovala o tom, jak se v USA za poslední roky změnil pohled na homosexualitu. „Když to (svou homosexualitu) Collins letos oznámil, tak mu zavolal prezident (Barack) Obama, aby mu pogratuloval. No a v roce 1981 byl prezidentem (Ronald) Reagan. Takový telefonát jsem neměla,“ řekla Navrátilová.