EU živila Palestince, kteří ve skutečnosti nepracovali

Brusel - Z evropského programu podpory proudily šest let peníze do palestinského pásma Gazy, kde je dostávali státní zaměstnanci, kteří ve skutečnosti v důsledku politické krize nepracovali. Odhalil to Evropský účetní dvůr (EÚD). Ten už navrhl ukončit financování platů a důchodů v pásmu a soustředit se jen na palestinská území na západním břehu Jordánu.

Evropská unie od roku 1994 poskytla jako pomoc palestinskému obyvatelstvu přes 5,6 miliardy eur (přes 150 miliard korun). Nejdůležitějším programem je od roku 2008 PFP PEGASE, který nabízí přímou podporu obyvatelstvu. Finanční prostředky jdou na platy a příspěvky pro státní zaměstnance, důchodce či ohrožené rodiny.

Zpráva Evropského účetního dvora nyní uvádí, že většina z prostředků poskytovaných prostřednictvím Pegase přímo dotovala náklady na platy pro dva tisíce zaměstnanců působících v oblasti vzdělávání a zdravotnictví, kteří byli v „pohotovostním režimu“.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Unie žádá po Palestincích reformy

Účetní dvůr ocenil, že se Evropské komisi a unijním diplomatům v obtížných podmínkách vůbec podařilo finanční podporu samosprávy zorganizovat. Tím ale jeho chvála skončila. „Je ale třeba provést některé zásadní změny, například mít palestinskou samosprávu k tomu, aby provedla více reforem, především ve vztahu ke státní službě,“ řekl novinářům Hans Gustaf Wessberg, který v EÚD za audit odpovídal.

Podle něj samospráva v poslední době nabírá mnoho zaměstnanců a přitom je její hospodaření ve ztrátě, což dlouhodobě není udržitelná situace. Rostoucí počet příjemců a klesající podpora programu ze strany dalších dárců tak už loni vedla k velkým prodlevám ve vyplácení platů.

EÚD upozorňuje i na potřebu jednoduššího řízení programu. Doporučuje přesnější kontroly podle stanovených ukazatelů výkonnosti, ale především podmínění pomoci reformami z palestinské strany. EU by naopak měla více pracovat na zapojení Izraele, aby byl program co neúčinnější.