Thajští demonstranti odstřihli premiérku od elektřiny

Bangkok – Thajci pokračují v protestech proti vládě Jinglak Šinavatrové. Opět oblehli vládní úřady a přerušili dodávku elektřiny do premiérčina sídla. Demonstranti zároveň apelovali na policii, aby tyto budovy opustila. Předčasné volby by měly proběhnout už v únoru, protestující ale chtějí kabinet nahradit už teď – nepovolenou radou.

Při předchozích podobných konfrontacích se policie stáhla a dovolila protestujícím do objektů ministerstev vstoupit. Tato změna postoje následovala po násilných střetech, které si vyžádaly několik mrtvých (o masivních protestech více zde).

Protesty v Thajsku trvají už několik týdnů

V pondělí premiérka oznámila rozpuštění dolní komory parlamentu a slíbila uspořádat co nejdříve předčasné volby. Lídři protestního hnutí ale hodlají v masových demonstracích pokračovat s cílem dosadit do čela země nevolený orgán. Požadují také demisi Šinavatrové, což ale premiérka odmítá.

Protestující chtějí svrhnout Šinavatrovou, aby se zbavili vlivu jejího bratra, bývalého thajského premiéra Tchaksina Šinavatry, který byl odstraněn při armádním převratu v roce 2006 a od té doby žije v exilu, aby nemusel do vězení za zneužívání moci.

Jinglak Šinavatrová
Zdroj: ČT24/ČTK

Expremiér Vedžadžíva obviněn z vraždy

V době dramatického konfliktu mezi opozicí a vládou premiérky Šinavatrové bylo vzneseno obvinění vůči expremiérovi. Apchisit Vedžadžíva byl obviněn z vraždy za svůj podíl na potlačení demonstrací v roce 2010.

Nynější šéf thajské opoziční Demokratické strany je podle žalobců odpovědný za represe proti demonstrantům před třemi lety, při nichž bylo 90 lidí zabito a 1 900 zraněno. Z podílu na potlačení nepokojů v roce 2010 je rovněž vyšetřován vůdce opozice Sutchep Tchaugsuban. Na rozdíl od bývalého premiéra se ale k soudu nedostavil. Oba měli vydat příkaz k palbě do davu demonstrantů.

Apchisit Vedžadžíva
Zdroj: ČTK/AP/Achmad Ibrahim