Udělala bych to stokrát znovu, vzpomínala Mandelova exmanželka

Johannesburg – „Zavolali mi ráno 5. prosince a lékař mi řekl: 'Myslím, že byste měla přijet.' Nikdy předtím ještě taková slova nepoužil, takže jsem hned věděla, že jde o vážný problém,“ vzpomínala v rozhovoru pro britskou ITV Winnie Madikizelová-Mandelová na poslední chvíle svého exmanžela Nelsona Mandely. První černošský prezident JAR zemřel před týdnem ve věku 95 let. Po úterní pietní ceremonii v Johannesburgu je rakev s jeho ostatky vystavena v Pretorii. Fronta Jihoafričanů, kteří chtějí Mandelu naposledy spatřit, se dnes táhne několik kilometrů. Jihoafrická vláda už je vyzvala, aby se do fronty nepřipojovali, protože je zřejmé, že na všechny zájemce se nedostane. V sobotu bude rakev přepravena do vesnice Qunu, kde Mandela vyrůstal a kde v neděli bude pohřben ve shodě s tradicí svého kmene Tembu.

Na nositele Nobelovy ceny za mír a ikonu boje proti apartheidu bude prý vzpomínat jako na člověka, „jehož celý život patřil národu a světu“, prohlásila v prvním interview od Mandelovy smrti žena, která byla jeho druhou manželkou bezmála 40 let. U lůžka umírajícího prý pocítila, že „jsme zřejmě na konci cesty“. „Lékaři mi řekli, abych šla k němu blíž. Zjistila jsem, že dýchá skutečně pomalu. Držela jsem ho a snažila se pocítit teplo jeho těla, ale bylo studené. Pak naposledy vydechl a odešel,“ řekla Winnie.

Za „velké požehnání“ označila možnost být u svého exmanžela až do jeho smrti. Za nejtěžší okamžik z minulého týdne pak moment, kdy přišli vojáci odvézt tělo a ona si uvědomila, že Mandela „opouští svůj dům navždy“. Britské televizi se svěřila i s tím, jak je bolestivé vidět mrtvého vystaveného v sídle vlády k veřejnému rozloučení. „Pro rodinu je velmi těžké, že se musí o něj dělit dokonce i ve smrti poté, co se o něj dělila s celou zemí a celým světem za jeho života,“ řekla Winnie Madikizelaová-Mandelová, která po rozvodu v roce 1996 začala znovu používat své rodné příjmení.

Winnie Madikizelaová-Mandelová
Zdroj: ČT24/YouTube

Na otázku, jestli oběti, které manželé přinesli během dlouhých let odloučení (za Mandelova věznění), stály za to, ujistila, že „by to udělala stokrát znovu“. „Není lepší odměny, než jaké se nám oběma dostalo v podobě osvobození Jižní Afriky,“ prohlásila.

Fronta je několikakilometrová

Desetitisíce Jihoafričanů dnes chtějí využít poslední příležitosti spatřit Mandelovy ostatky. Rakev se skleněným víkem je třetí den vystavena v metropoli v sídle vlády, před nímž se shromáždilo na 100 000 lidí. Fronta dosahuje délky několika kilometrů navzdory oznámení vlády, že někteří čekající se k Mandelovu tělu možná nedostanou. Řada z nich strávila před sídlem vlády a prezidenta celou noc. Organizátoři rozdávají lidem ve frontách vodu, aby bylo dlouhé čekání ve velkém vedru snesitelnější. Policisté se snaží pohyb fronty urychlit, a tak se lidé mohou u rakve zastavit pouze na velmi krátký okamžik, většina z nich pouze projde.

„Je téměř nemožné, aby se všichni dostali dovnitř,“ řekla dnes vládní mluvčí Phumla Williamsová s tím, že za celý čtvrtek kolem rakve prošlo 24 000 lidí. Dnes se jich podle údajů vlády ve frontě jen během dopoledne shromáždilo 92 000. Skupina lidí se během čekání začala násilím domáhat otevření jedné z bran vládního sídla, kterou policie předtím uzavřela. V následné tlačenici někteří spadli na zem, kvůli čemuž několik lidí utrpělo lehká zranění. Podle vládní mluvčí není možné ostatky vystavit déle než do 17:00 místního času, protože Mandelova rodina si přeje, aby se rakev nepřevážela po setmění.

Rakev bude v odpoledních hodinách zahalena státní vlajkou a v sobotu ji vojáci dopraví do vesnice Qunu, kde nositel Nobelovy ceny za mír vyrůstal a kde v neděli bude pohřben ve shodě s tradicí svého kmene Tembu.

Rakev s Mandelovými ostatky
Zdroj: ČTK/AP/Alexander Joe

V sobotu se rakev s Mandelovým tělem letecky přesune na východ země, kde jsou připravena dvě letiště. Během cesty z letiště armáda tělo nejprve předá zástupcům ANC, kteří jej poté odevzdají Mandelově rodině. Nedělní rozlučkový obřad v Qunu se odehraje v obří hale zvenku připomínající hangár, jejíž stavbu dělníci v těchto dnech dokončují. Dovnitř se má vejít asi 4 000 pozvaných hostů, z nichž asi 400 se po skončení ceremoniálu odebere na místo, kde bude exprezidentovo tělo uloženo do země. Kvůli nedělnímu pohřbu platí v Qunu od začátku týdne zpřísněná bezpečnostní opatření.