Itálií otřásají protesty. Hnutí vidlí žádá změnu

Řím - V italských městech znovu protestovaly tisíce lidí. K demonstracím se připojili malí dopravci, živnostníci a podnikatelé. Studenti a příznivci takzvaného Hnutí vidlí požadují radikální reformy a konec současné politické reprezentace. Při střetech byly zraněny desítky demonstrantů i policistů. Vláda násilnosti odsoudila.

Hnutí vidlí protestuje hlavně proti úsporným opatřením, členství Itálie v eurozóně a zhoršení životní úrovně. Země se stále utápí v nejhorší recesi od skončení druhé světové války. Situace se pravděpodobně projeví na výsledcích voleb do Evropského parlamentu.

Hnutí vidlí založili v roce 2011 farmáři a řidiči kvůli vysokým cenám pohonných hmot. Od té doby se do něj zapojily různorodé skupiny – od živnostníků, důchodců až po studenty, kteří v současné Itálii nevidí budoucnost – nezaměstnanost mladých se nyní pohybuje kolem 40 procent.

Hnutí vidlí protestuje v ulicích italských měst
Zdroj: ČTK/ZUMA/Paolo Gargini

Spolupracovnice ČT v Itálii Vědunka Lunardi:

„Jsou to v podstatě protesty zoufalých lidí. Jsou to malí dopravci a živnostníci, které neustálé zvyšování daňové zátěže doslova dovádí na mizinu. Každý týden zavírá 93 živností. Desítky a desítky podnikatelů za minulý rok právě z tohoto důvodu spáchaly sebevraždu. Jsou to také důchodci – důchody jsou tak nízké, že jim ani nestačí na celý měsíc. Natož na placení daně za byt, na který si šetřili celý život.“

Policisté na důkaz solidarity sundávají helmy

Hnutí vidlí si získalo sympatie i mezi bezpečnostními složkami – na internetu se objevují videa, kde si policejní těžkooděnci sundávají před demonstranty helmy na projev solidarity. Policisté i příslušníci karabinieri si stěžují na to, že si musí kupovat uniformy ze svého. Časté jsou i případy, kdy si sami platí benzin do hlídkových vozů.

Beppe Grillo, lídr protestního Hnutí pěti hvězdiček, které v únorových parlamentních volbách skončilo na třetím místě, apeloval na policii, aby přestala chránit politiky a připojila se k demonstrantům. „Italové jsou na vaší straně. Připojte se k nim. Sundejte na příští demonstraci helmy a přidejte se k lidem. Bude to jasný signál a Itálie se změní,“ nabádá Grillo na svém populárním blogu.

Podle něj je náhlý vzestup Hnutí vidlí výsledkem „podrážděnosti lidí z jejich životních podmínek, arogance, hluchoty a nezájmu politiků, kteří se nehodlají vzdát svých privilegií.“

Telefonát Vědunky Lunardi (zdroj: ČT24)