V roli zloducha: Japonec vydělal na špatných vztazích s Čínou

Tokio – Klasičtí padouši ze starých bondovek jsou většinou Rusové nebo východní Němci. A podobnou ideologii znají i čínské filmy. Tam je zase každý správný zloduch Japonec, čehož dokázal chytře využít jeden japonský herec, který si na záporných postavách svých krajanů postavil v Číně kariéru. V zemi někdejších nepřátel se z něj stala filmová hvězda.

Mnozí Číňané vidí Japonce dodnes jako utlačovatele a tyrany - přinejmenším ve filmech. Po japonských zloduších byla v čínské kinematografii vždycky poptávka. Využil toho i japonský herec Kodži Jano. „Když jsem poprvé přijel do Číny v roce 2003, hrál jsem samé japonské zloduchy. Měl jsem spoustu rolí násilníků, kteří zabíjeli a mrzačili lidi,“ prohlásil herec.

Japonec našel své místo nejdřív ve válečných filmech

Většina filmů s Kodži Janem, jež se vyžívají v japonských brutalitách, se odehrává za japonské okupace za druhé světové války. V Číně ho sice zná skoro každý, v civilu jej ale Číňané jako nepřítele neberou - spíš naopak. „Řekli byste, že poté, co jsem hrál tolik zloduchů, po mě budou lidé házet kamení nebo na mě hulákat. To se mi ale nikdy nestalo. Když mě poznají, tak říkají: Vy jste ten voják z toho filmu, ten japonský neřád? Můžu se s vámi vyfotit?“ podotkl muž.

Horizont ČT24 o úspěchu japonského herce v Číně (zdroj: ČT24)

Z japonského herce se v podstatě stala čínská superstar. Po Japonsku se mu přitom nestýská. V Číně si Kodži Jano našel manželku a zvou ho do různých talk show. Učinkuje taky v zábavných pořadech.

V posledních letech se ale podle něj čínsko-japonské vztahy zlepšují a Číňané už neberou Japonce jen jako okupanty a utlačovatele. Paradoxně mohlo herci hrozit, že přijde o práci. To se ovšem nestalo. Ve svém posledním filmu si naopak zahrál japonského podnikatele, jehož pro změnu podvedli Číňané.

Japonský herec Kodži Jano
Zdroj: ČT24

Citlivý bod? Třeba souostroví Senkaku

Přesto se o Číňanech a Japoncích nedá říct, že by se jejich dávná rivalita proměnila v přátelství. Někdy se zdá, že je tomu spíš naopak. Vloni rozdmýchalo vášně rozhodnutí Japonska odkoupit část souostroví Senkaku. Rozlícené davy ničily v Číně všechno japonské.

Kodži Jano to ale nebral jako novou příležitost pro další role japonských zloduchů. Naopak. Situace se ho osobně tolik dotýkala, že se nervově zhroutil. „V Pekingu jsem ani nevytáhl paty z domu. Štvalo mě to a bál jsem se. Každý den jsem si četl japonské i čínské zprávy a většinou byly negativní,“ konstatoval herec. Ani rok poté ale není situace mezi Čínou a Japonskem klidná. Čínské filmy tak budou patrně dál plné japonských zloduchů.