Z boxera prezidentem? Dr. Železná pěst se postaví Janukovyčovi

Kyjev - Vitalij Kličko nadobro pověsil boxerskou kariéru na hřebík. Mnohonásobný mistr světa, jenž je pro svou sílu a inteligenci přezdíván jako Dr. Železná pěst, chce bojovat o prezidentské křeslo. Jeden z lídrů ukrajinské opozice se počátkem roku 2015 postaví do volebního ringu jako protikandidát Viktora Janukovyče, jenž bude s největší pravděpodobností funkci obhajovat. Dvaačtyřicetiletý Kličko tak dá definitivně přednost politice, v níž drtí své protivníky s podobnou vervou jako v boxerské aréně. Jeho životní příběh zní jako hollywoodská pohádka - z chudého kluka to dotáhl až na národního hrdinu.

Pro mnohé je Vitalij Kličko symbol, naděje na změnu. Lidé za ním jdou a dvoumetrový mistr v těžké váze si je své slávy a autority dobře vědom. V ringu až na dvě výjimky nikdy neprohrál, vítězit teď chce i v politice. Do ní se pustil před devíti lety během tzv. oranžové revoluce. Když před několika týdny vypukla na Ukrajině vzpoura proti prezidentu Janukovyčovi, Kličko byl opět v čele jako jeden ze tří lídrů opozice.

V současné krizi si vede dobře. Vyjednává se zahraničními diplomaty, je stále mezi lidmi a když je potřeba, tlumí nebezpečné vášně. Když se dav rozzuřených aktivistů chtěl pustit do dobývání vládních budov v Kyjevě, dokázal je zastavit jen dvoumetrový boxer.

Vitalij Klyčko v boxerském ringu
Zdroj: ČTK/AP/Frank Augstein

Boxerské rukavice sice odložil, životní zápas ho ale teprve čeká. „Už jsem se rozhodl, budu kandidovat v prezidentských volbách. Nedovedu si představit, že bych v nynější situaci v boxerské kariéře pokračoval,“ prohlásil Kličko. Chce se plně soustředit na politickou práci, protože cítí, že Ukrajinci ho potřebují. „Prosadil se sám mimo politiku, je to celonárodní hrdina. Je dokonce výhodou, že není spojován s žádnými minulými politickými silami,“ hodnotí Kličkovy šance politolog Andreas Umland. 

A slušné naděje dávají boxerskému šampionovi i průzkumy veřejného mínění. Zatím poslední z nich provedený v říjnu ukázal, že v prvním kole by sice Janukovyč zřejmě vyhrál, ve druhém by ho ale Kličko porazil. 

Dr. Železná pěst se chce stát prezidentem (zdroj: ČT24)

Vitalij prokázal neuvěřitelnou vůli, život se s ním nikdy nemazlil. Narodil se v kyrgyzském Bělovodsku v rodině sovětského vojenského pilota. Kvůli otcově kariéře se rodina Kličků neustále stěhovala. První polovinu 80. let strávili i v Československu v kasárnách v Mimoni. „Já můžu říct o Česku jen samou chválu,“ řekl v jednom z rozhovorů.

Už v dětství se Kličkovou vášní stal box, s tím nakonec prorazil do světa. Jeho úspěch pobláznil celou Ukrajinu. Každý se chce stát Kličkem, každý chce zopakovat příběh kluka, který to z nuzných poměrů dotáhl až do newyorské Madison Square Garden. „Je neuvěřitelně rychlý, vytrvalý, je pro nás velkým vzorem vnitřně i navenek,“ říká jeden z mladých následovníků slavného boxera.

Vitalij Vladimirovič Kličko se narodil 19. července 1971 v Bělovodsku nedaleko Biškeku v Kyrgyzské sovětské socialistické republice. Měří 201 cm a váží 112 kg. Než začal ve 14 letech s boxem, věnoval se kickboxu. Do profesionálního ringu nastoupil v roce 1996, ze 47 zápasů byl jen dvakrát poražen. Má titul PhD. v oboru sportovní věda a filozofie. Do politiky vstoupil v roce 2004 během tzv. oranžové revoluce. Je vůdcem a zakladatelem opoziční Ukrajinské demokratické aliance pro reformy UDAR (Úder), která v loňských volbách skončila na třetím místě se ziskem 14 procent hlasů. Je ženatý a má tři děti.

Do příběhu jak z hollywoodského scénáře samozřejmě patří i krásná žena, ukrajinská modelka Natalia. Jak sama tvrdí, zprvu vůbec neměla zájem. Jako obvykle ale rozhodla Kličkova vytrvalost. „Byla jsem v té době zadaná, měla jsem vztah s jiným mužem a nikoho jsem nehledala. Ale Vitalijova houževnatost mě nakonec přesvědčila,“ směje se Natalia. Svoji jsou už 17 let.

Své soukromí si ukrajinský bohatýr pečlivě hlídá, na veřejnost se mnoho záběrů z jeho rodinného života nedostalo. Hrdostí na své děti, dva syny a dceru, se ale nikdy netajil. S dětmi je málo, krátké chvilky s nimi si ale umí užít.

Vitalij a Vladimir Klyčkovi
Zdroj: AP Photo

A kde je Vitalij, musí být samozřejmě i Vladimir, jeho mladší bratr. Neméně úspěšný boxer vyrostl ve stínu slavného sourozence. Za všech okolností ale stojí oddaně při něm. „Vždycky jsme měli skvělé vztahy a myslím, že si je udržíme, i když teď budeme každý dělat něco jiného,“ řekl Vladimir. Rodina stojí za Kličkem i v politice. Během nedávných mohutných demonstrací v Kyjevě měl ženu i bratra pořád po boku. Jenže jsou tady další lidé, které musí Kličko teprve získat na svou stranu. Revoluci proti Janukovyčovi vedou tři opoziční lídři. Nepřítel je spojuje, v zákulisí je ale mnoho intrik a skryté nenávisti. Každý z nich by se rád viděl v prezidentském křesle. 

Kličko je toho názoru, že by se v prezidentské volbě měly opoziční strany spojit a postavit společného kandidáta. „Jen spojeným úsilím máme možnost postavit se nynější státní moci. Pokud to nedokážeme, objeví se mnoho 'technických' kandidátů, kteří nám vezmou hlasy,“ konstatoval Kličko.