Srbsko v EU? Přístupové rozhovory začnou v lednu

Brusel - Evropská unie příští rok zahájí přístupové rozhovory se Srbskem. První mezivládní konference mezi EU a Bělehradem je plánovaná na 21. ledna. Oznámil to dnes po jednání unijních ministrů zahraničí v Bruselu eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle. Je to podle něj datum, které naplánovalo Řecko, budoucí předsednická země EU. Unie tak fakticky zahájí přístupové rozhovory se zemí, která přes výrazný posun stále zcela neuzavřela všechny své spory se sousedním Kosovem.

Pokrok v těchto jednáních však dnes unie výrazným způsobem ocenila. K zahájení rozhovorů o srbském přistoupení nejpozději v lednu 2014 vyzval už letos v létě unijní summit. Vyřešení posledních sporných bodů mezi Srbskem a Kosovem, například v otázce justice, by podle eurokomisaře mělo být „paralelním procesem“, který jednání o vstupu neprodlouží.

Füle na tiskové konferenci v Bruselu poznamenal, že rozhovory o přistoupení by měly postupovat bez „zbytečných zdržení“ v případě, že se jich Srbsko zhostí stejným způsobem jako právě dialogu s Kosovem. Ministři zemí EU dnes potvrdili vyjednávací rámec budoucích rozhovorů.

Úspěšná realizace dubnové dohody s Kosovem byla podmínkou evropského rozhodnutí. Füle dnes doplnil, že ještě na jaře by měla být hotova unijní dohoda o stabilizaci a přidružení s Kosovem.