Janukovyč připustil „celní zásnuby“ s Ruskem

Kyjev – Šéf Kremlu Vladimir Putin označil podporu Ukrajině za „bratrskou pomoc“. Podle ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče nejsou hospodářské dohody s Kremlem v rozporu s integrací země do Evropské unie. Ukrajina podle něj musí udržovat dobré vztahy se všemi svými strategickými partnery. Země se tak nejspíš připojí k některým ustanovením ruské celní unie, proti níž demonstrují v Kyjevě tisíce příznivců opozice. Janukovyč také oznámil, že v roce 2015 nebude kandidovat, pokud bude mít příliš nízkou podporu veřejnosti.

Ukrajinský prezident na téma nových hospodářských dohod s Ruskem hovořil na tiskové konferenci. Moskva přislíbila Kyjevu 15 miliard dolarů, které Ukrajině pomohou odvrátit hrozící bankrot, a navíc o třetinu snížila cenu za plyn. „Tyto dohody nejsou v rozporu s integračními záměry. Jedná se o ekonomické vztahy,“ odpověděl prezident Janukovyč na otázku, zda dohody uzavřené v Moskvě zpochybňují asociační dohodu s EU, kterou Janukovyč v listopadu odmítl podepsat.

Opozice považuje celní unii s Ruskem za politickou past

Janukovyč rovněž oznámil, že Ukrajina se možná připojí k některým ustanovením euroasijské celní unie budované Moskvou, kterou přitom tvrdě odmítají demonstranti v ulicích Kyjeva. Prezident uvedl, že jeho vláda nyní zkoumá, ke kterým částem této unie by se Ukrajina mohla přidat.

Janukovyč po úterním jednání v Kremlu tvrdil, že o případném vstupu Ukrajiny do euroasijské celní unie se nehovořilo. Celní unie je trnem v oku ukrajinské opozice, která ji považuje za politickou past hrozící definitivním uvržením Ukrajiny do ruského područí. Současné členství v euroasijském celním společenství a v Evropské unii považují experti za vyloučené.

Viktor Janukovyč a Vladimir Putin
Zdroj: Ivan Sekretarev/AP Photo

Jak se změní ceny plynu? Ukrajina je na dodávkách ruské energie silně závislá. Kyjev proto chtěl přepracovat dohodu z roku 2009, v níž si Moskva stanovila podle mínění ukrajinských představitelů příliš vysoké ceny - Ukrajina dosud platila za 1 000 krychlových metrů zhruba 8 000 korun, což je jedna z nejvyšších cen v Evropě, podle Putina zaplatí Kyjev za tisíc kubíků nově 268,5 dolaru (v přepočtu asi 5 400 korun).

Rusko pomůže svému „bratrovi“

„Vidíme, že Ukrajina je v obtížné situaci… Když říkáme, že je to bratrský národ, bratrský lid, pak podle toho musíme jednat. To je hlavní důvod, proč jsme se jim rozhodli pomoci,“ prohlásil Putin při bilanční tiskové konferenci, kterou jako tradičně uspořádal na závěr roku. Komentoval tak rusko-ukrajinskou dohodu, kterou uzavřel s Janukovyčem toto úterý. V ní přislíbila Moskva Kyjevu 15 miliard dolarů, které Ukrajině pomohou odvrátit hrozící bankrot, a navíc o třetinu snížila cenu za plyn.

Putin zároveň popřel, že by dohoda byla vedena snahou zabránit podpisu asociační dohody Ukrajiny s EU, byť zároveň připustil, že Rusko musí chránit své ekonomické zájmy. Skutečnost, že ke snížení ceny za plyn přistupuje Moskva náhle (a po třech letech ukrajinských stesků nad jejich nevýhodností) vysvětlil změnou ekonomických podmínek.

Vladimir Putin o možném přidružení Ukrajiny k EU

„Vůbec nejsme proti přidružení (Ukrajiny k EU). Prostě říkáme, že budeme nuceni chránit svoji ekonomiku, protože nemůžeme dál nechat dveře otevřené dokořán, jak je tomu dnes v rámci zóny volného obchodu s Ukrajinou. Jestli Ukrajina otevře dokořán své dveře směrem do Evropské unie, my budeme muset svoje (do Ukrajiny) přivřít.“

Putin na brífinku hovořil o raketách Iskander i smlouvě s Ukrajinou (zdroj: ČT24)

Zaskočeně působil ruský prezident pouze v okamžiku, kdy se ho zpravodaj agentury Unian tázal, zda si Moskva Kyjev kupuje a zda je připravena dát Janukovyčovi ještě více peněz než dohodnutých 15 miliard dolarů. „A kolik byste si přál?“ zareagoval nakonec.

Obdobně skepticky jako agenturní zpravodaj se ke kremelské štědrosti staví i západní diplomacie; staronový německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier označil za „skandální“, jak Rusko využívá tíživé hospodářské situace Ukrajiny, aby podpis ukrajinské přidružovací dohody s Evropskou unií zmařilo.

V Bruselu zazněla kritika na adresu Füleho

Šéf Evropského parlamentu Martin Schulz mezitím na summitu lídrů Evropské unie zkritizoval českého eurokomisaře pro rozšíření Štefana Füleho kvůli jeho nedělnímu prohlášení, že Evropská komise přeruší vyjednávání o asociační dohodě s Ukrajinou. Podle českého eurokomisaře pro rozšíření už další jednání neměla reálný základ kvůli argumentům ukrajinského prezidenta Janukovyče. „Považuji za špatné prohlášení eurokomisaře Füleho, že už nebudeme dál jednat. Zklamali jsme tím demonstranty za demokracii s evropskými vlajkami na kyjevském náměstí Nezávislosti. My ale budeme jednat dál,“ konstatoval Schulz.

Füleho mluvčí se ohradil. „Myslím si, že nejde o správnou interpretaci toho, co komisař řekl. Komisař uvedl, že nemá smysl pokračovat v dialogu s ukrajinskou stranou o tom, jak se dopracovat k podpisu asociační dohody, jestliže ukrajinská strana jednoznačně nedokáže, že má opravdu zájem tuto dohodu podepsat,“ podotkl Peter Stano.

Štefan Füle
Zdroj: ČT24

Ukrajinský prezident podmiňuje další kandidaturu podporou veřejnosti

Janukovyč dnes oznámil, že v roce 2015 nebude usilovat o další mandát, pokud bude mít v průzkumech příliš malou podporu veřejnosti, a tedy jen špatné vyhlídky na volební vítězství. Zároveň obvinil současně předáky opozice, kteří přivedli do ulic desetitisíce protestujících, že tak prosazují své politické ambice a vedou „revoluční“ akce. „Osobní ambice by se měly držet na uzdě. Jsem kategoricky proti politikům, kteří iniciovali revoluční akce. Máme ústavu a zákony - počkejme na volby a ukrajinský lid rozhodne,“ dodal prezident.

O prezidentské křeslo chce v roce 2015 bojovat opoziční předák Vitalij Kličko, který nadobro pověsil boxerskou kariéru na hřebík. Mnohonásobný mistr světa je pro svou sílu a inteligenci přezdíván Dr. Železná pěst (o Kličkovi více zde).