Basketbalista Rodman znovu na návštěvě u Kima. A o politice nemluví

Peking – Bývalá hvězda amerického basketbalu Dennis Rodman znovu zavítal do Severní Koreje, svou pětidenní cestu chce věnovat tréninku národního basketbalového týmu. Od návštěvy výstředního basketbalistu, který diktátora Kim Čong-una označuje za blízkého přítele, neodradilo ani nejnovější politické napětí spojené s popravou Kimova strýce a donedávna druhého nejmocnějšího muže země Čang Song-tcheka.

Podle organizátorů cesty by měl dvaapadesátiletý legendární basketbalista v KLDR rovněž připravit přátelský zápas mezi Severní Koreou a týmem složeným z někdejších hráčů NBA, který by měla družstva sehrát 8. ledna u příležitosti Kimových narozenin, napsal server BBC News.

Jako při dvou předchozích návštěvách Rodman předem prohlásil, že v KLDR nebude mluvit o politice či o lidských právech. Americké ministerstvo zahraničí se potom od basketbalistovy cesty distancovalo. „Dennis Rodman nereprezentuje při své cestě do KLDR americkou vládu,“ zdůraznila mluvčí americké diplomacie Marie Harfová. „Co se týče Severní Koreje, musíme se soustředit na skutečně důležité věci… na brutalitu severokorejského režimu,“ dodala.

Pomozte zlepšit život Severokorejců, vyzval Rodmana uprchlík (zdroj: ČT24)

Rodman: Popravený strýc? Jedu tam kvůli basketu

Podle analytiků je poprava Kimova strýce největším politickým zvratem v Severní Koreji od smrti otce stávajícího vůdce Kim Čong-ila před dvěma lety. Rodman ale v rozhovoru s novináři v Pekingu před odletem do KLDR dnes řekl, že on sám s politikou „nemá nic společného“.

„Ať už udělal jeho strýc cokoli, ať udělal v Severní Koreji kdokoli cokoli, já nad tím nemám žádnou kontrolu. Jedu tam jenom kvůli basketbalu a také se trochu pobavit,“ konstatoval 201 centimetrů vysoký sportovec, který poutá pozornost nejen jako někdejší špičkový basketbalista figurující v Síni slávy NBA, ale také svým piercingem, tetováním a kontroverzním chováním.