V Chorvatsku slavnostně přibylo 11 kilometrů dálnice na jih

Záhřeb - V Chorvatsku slavnostně otevřeli zatím poslední úsek dálnice A1, přezdívané Dalmatina. Ta spojuje Záhřeb s jihem země a byla nově prodloužena o 11 kilometrů mezi městy Vrgorac a Ploče. Ceremoniálu se zúčastnil ministr dopravy Siniša Hajdaš Dončić.

Kromě této části dálnice byl dokončen i dálniční uzel Ploče-Karamatiči a dalších několik silničních spojení v okolí. Celkem tak bude uvedeno do provozu 26,7 kilometru nových cest, jejichž výstavba přišla v přepočtu na 6,2 miliardy korun a trvala více než pět let.

Kvůli těžkému terénu bylo na novém úseku dálnice postaveno celkem 15 objektů - sedm mostů, dva nadjezdy, dva podjezdy a čtyři tunely. Celková plánovaná délka dálnice je 550 kilometrů, ode dneška bude v provozu 477 kilometrů mezi Záhřebem a Ploče.

Jako první se po dálnici projel právě chorvatský ministr dopravy. Pět řidičů, kteří hned po něm jako první na nový úsek zamířili, obdaroval elektronickým přístrojem ENC, kterým se dá bezkontaktně platit mýtné se slevou přes 20 procent. Přístroj byl nabit na 380 kun (téměř 1 400 Kč). Dálnice je zpoplatněna po celé své délce a mýtné se vybírá na každém výjezdu. Za cestu ze Záhřebu do Ploče by mělo osobní auto zaplatit 228 kun (asi 830 Kč).