Syrská armáda v Aleppu údajně záměrně útočí na civilisty

Damašek - Syrská armáda během posledních dní zabila v Aleppu na severu země více než 200 lidí, a to při nevybíravých útocích vedených proti civilnímu obyvatelstvu. Bezohledné údery vládních sil v tomto městě kritizuje mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW).

„Vládní síly způsobily v Aleppu během uplynulého měsíce katastrofu zabíjením mužů, žen i dětí,“ prohlásil Ole Solvang, představitel nevládní organizace HRW, která má sídlo v New Yorku. „Buď jsou síly syrského vojenského letectva skandálně nekompetentní, když se nestarají o to, zda zabíjejí civilisty, anebo se záměrně na civilní zóny zaměřují,“ dodal Solvang.

Syrská letadla provádí smrtící nálety na čtvrti Aleppa (též známé jako Halab), které kontrolují povstalci, už od minulé neděle. HRW cituje údaje Syrské organizace pro lidská práva (OSDH), podle kterých už letecké údery stály jen od neděle do středy životy 232 civilistů.

Navíc Human Rights Watch odsoudila, že armáda vůbec nerozlišuje mezi bojovníky a civilisty a že při náletech svrhává na své cíle sudy s výbušninami, které mají velmi destruktivní účinek. Zároveň ale organizace kritizovala i povstalce, kteří raketami a granáty ostřelují civilní zóny, které jsou pod kontrolou vládních sil.