Obama pohrozil ukončením podpory Jižního Súdánu

Juba - Spojené státy i mezinárodní společenství se chystají zastavit podporu Jižnímu Súdánu. Uvedl to americký prezident Obama, který tak reagoval na rostoucí násilí v zemi. Minulý týden v Jižním Súdánu vypukly boje mezi vládními jednotkami a zastánci bývalého viceprezidenta Rieka Machara. Násilí se od minulé neděle šířilo v hlavním městě, postupně ale začalo pronikat i do ostatních oblastí země. Od té doby byly podle činitelů OSN zabity stovky lidí.

Barack Obama je nyní na dovolené na Havaji, o situaci v zemi hovořil telefonicky s několika svými bezpečnostními poradci, například se Susan Riceovou, která má na starosti národní bezpečnost. „Tento konflikt může být vyřešen jen mírumilovnou cestou prostřednictvím vyjednávání,“ uvedl ve svém prohlášení Bílý dům. „Jakýkoli pokus převzít moc s použitím vojenské síly vyústí v konec podpory od Spojených států a mezinárodního společenství,“ dodala Obamova administrativa.  

Situaci řeší i americký ministr zahraničí John Kerry, který telefonoval jihosúdánskému prezidentovi Kiirovi. Na Kiira naléhal, aby zabránil etnickému konfliktu, postaral se o prchající obyvatele a chránil americké občany v zemi. Šéf americké diplomacie posílá do oblasti svého zvláštního zmocněnce.

Americká letadla byla terčem střelby

Washington se snaží evakuovat z Jižního Súdánu své občany. V sobotu se stala terčem palby tři americká letadla, která se účastnila právě evakuační mise. „Poté, co je při přibližování k místu přistání (ve městě Bor) zasáhla střelba ze země, byla letadla odkloněna na letiště mimo zemi a ukončila misi,“ sdělila americká armáda. Stroje odletěly do Entebbe v Ugandě, odkud byli příslušníci armády přepraveni do keňského Nairobi k ošetření. Bor je od čtvrtka v rukou rebelů bývalého viceprezidenta Machara, který vyzval ke svržení hlavy státu.

Násilí v Jižním Súdánu
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Rebelové ohrožují ropná pole

Rebelové v Jižním Súdánu ohrožují ropná pole, která mají pro ekonomiku země zásadní význam, a to zřejmě ještě přiostří boj o moc. Napsala to dnes agentura AFP, podle níž hrozí, že do střetu může vojensky zasáhnout sousední Súdán, který je rovněž na těžbě ropy v Jižním Súdánu závislý. „Pokud se povstalci zmocní ropných polí, stane se vláda jejich rukojmím,“ uvedla Emma Wickersová z mezinárodní nevládní organizace Global Witness.

Těžba ropy v Súdánu
Zdroj: ČT24

Ropné firmy, jako například čínská státní společnost China National Petroleum Corp (CNPC), už začaly svůj personál evakuovat. Stovky cizinců, kteří v ropném sektoru pracují, především Číňanů a Pákistánců, v sobotu zaplnily letiště jihosúdánského hlavního města Juby s úmyslem zemi co nejrychleji opustit.

Experti poukazují na to, že sousední Súdán se v roce 2011 vzdal svých jižních oblastí bohatých na ropu pod mezinárodním tlakem, aby umožnil vznik Jižního Súdánu. Od té doby ale Chartúm využívá etnických sporů v novém státu a podporuje různé skupiny s cílem šířit nesváry a ničení. Nyní si stěžuje, že se v Jižním Súdánu snížila těžba ropy, na které je chatrná súdánská ekonomika závislá. Súdán dává sousední zemi k dispozici ropovody, za což by měl v příštím roce dostat odhadem 1,5 miliardy dolarů (přes 28 miliard korun).

USA by mohly podniknout další vojenská opatření v Jižním Súdánu (zdroj: ČT24)