Amnestií si to chce Putin vyžehlit před Soči, říká německá politička

Berlín – K propuštění Michaila Chodorkovského krátce před zimními olympijskými hrami v Soči rozhodně nedošlo náhodou. Tvrdí to poslankyně za opoziční německé Zelené Marieluise Becková, která se v uplynulých letech o propuštění bývalého ropného magnáta a kritika Kremlu zasazovala. V sobotu se s ním setkala v Berlíně.

„Všichni víme, že tyto olympijské hry jsou pro ruského prezidenta Putina srdeční záležitostí,“ řekla Becková v rozhovoru pro Die Welt. „Jsou jeho snem. Vladimir Vladimirovič Putin na tribuně se všemi mocnými a prominenty světa - tento sen se začal drolit. Skromná amnestie tu mohla pomoci,“ dodala poslankyně.

V rámci amnestie vyhlášené prezidentem Vladimirem Putinem připravuje ruská vězeňská správa propuštění dalších stovek vězňů, na svobodu se dostanou i punkerky ze skupiny Pussy Riot a očekává se rovněž ukončení trestního stíhání aktivistů Greenpeace, kteří protestovali proti těžbě ropy v Arktidě.

Odsouzení členek skupiny Pussy Riot, obvinění aktivistů z Greenpeace nebo ruské vměšování do ukrajinských záležitostí podle Beckové u mezinárodní veřejnosti vyvolalo větší znepokojení, než by bylo Putinovi milé. Becková rovněž podrobila ostré kritice ruský soudní systém, který podle ní využívá ve svůj prospěch nomenklatura. „Touto nomenklaturou už není komunistická strana s všemocným ústředním výborem, ale síť bývalých soudruhů z KGB, úředníků a podnikatelů, kteří společně okrádají zemi a její obyvatele,“ řekla Becková. „Putin je přitom posledním kamenem systému, takříkajíc kmotr,“ dodala politička.

Také německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) se domnívá, že Chodorkovskij se pro Putina stal politickou přítěží, protože nespravedlivé rozsudky nad oligarchou opakovaně připomínaly nejen organizace na ochranu lidských práv, ale také západní politici. Kdyby Chodorkovskij nebyl omilostněn, byl by podle FAZu pravděpodobně nevyhnutelný třetí proces s tímto kritikem Kremlu. „Ale kvůli tomu by musela být ruská legislativa veřejně tak ohýbána, že posílení respektu, které si Putin v uplynulých měsících zajistil díky Snowdenovi, Sýrii a Íránu a které očekává také od olympiády v Soči, by pravděpodobně bylo promarněno,“ napsal FAZ.

Německá krajně levicová strana Levice znovu nastolila požadavek, aby Německo po udělení ročního víza Chodorkovskému přijalo také někdejšího spolupracovníka amerických tajných služeb Edwarda Snowdena, který před postihem amerických soudů uprchl do Ruska. Snowden prý pro Německo svými odhaleními učinil tolik, že by spolková vláda měla využít právní možnosti, které má k dispozici.