Přípravu thajských voleb poznamenalo násilí, komise doporučila odklad

Bangkok – Při losování pořadových čísel pro únorové parlamentní volby se v thajské metropoli Bangkoku střetla policie s kritiky současné premiérky Jinglak Šinavatrové. Podle agentury AP jeden policista při potyčkách zahynul. Demonstranti házeli po policistech kameny, policie je rozehnala slzným plynem, obušky a střelbou gumovými projektily. Volební komise kvůli násilí vyzvala vládu k odložení voleb, to však vláda odmítla.

Protesty proti vládě Jinglak Šinavatrové, kterou podle policistů z exilu ovlivňuje její bratr, sesazený expremiér Tchaksin Šinavatra, pokračují již několik týdnů. Premiérka na protesty reagovala rozpuštěním parlamentu a vyhlášením předčasných voleb, odmítla však před nimi odstoupit. Opozice však požaduje, aby se Šinavatrová vzdala funkce.

Demonstranti požadující premiérčino odstoupení se pokusili proniknout na bangkokský stadion, kde se shromáždili zástupci stran, když se na volby připravované na 2. únor losovala čísla. Do cesty se jim postavili policisté, se kterými se demonstranti střetli. Nakonec na stadion nepronikli, nedostali se ani do nedaleké budovy ministerstva práce. Při potyčce utrpělo 97 lidí z obou stran, z toho 25 policistů – a z nich jeden zahynul. Na stadionu byli funkcionáři 27 politických stran, které budou soupeřit v únorových volbách. Někteří z nich stadion z bezpečnostních důvodů opustili ve vrtulnících.

Násilí u stadionu přesto přípravy na volby narušilo, volební komise vyzvala vládu, aby je odložila „dokud se všechny zúčastněné strany nedohodnou“. „Chceme, aby v naší zemi panoval mír,“ řekl předseda volební komise. Odmítl, že by se tak jeho úřad „zapojil do politiky“.

Vláda výzvu odmítla. „Volby 2. února se uskuteční, jak je plánováno,“ prohlásil v televizním vystoupení thajský vicepremiér Pongtep Tepkančana. Již dříve vláda poukázala, že termín voleb vychází z ústavy, která nařizuje volby do 45 až 60 dnů od rozpuštění parlamentu. Žádný zákon, který by umožňoval termín prodloužit, podle vicepremiéra neexistuje.