Smutečního obřadu za Kalašnikova se zúčastnili příbuzní i ruský vicepremiér

Iževsk (Rusko) – Michaila Kalašnikova, vynálezce proslulého především útočnou puškou AK-47, si dnes připomněli jeho příbuzní, přátelé a spolupracovníci v rodném Iževsku. Kalašnikov zemřel v pondělí ve svých 94 letech po dlouhé, nespecifikované nemoci, od poloviny listopadu byl hospitalizován na jednotce intenzivní péče.

Michail Kalašnikov se původně chtěl věnovat průmyslovému návrhářství, druhá světová válka ho ale uvrhla do světa zbraní a nakonec proslul jako vynálezce nejrozšířenější útočné pušky světa. Na jeho pohřeb tak dorazil i zástupce ruské vlády – vicepremiér Dmitrij Rogozin. „Dnes se s ním loučíme, ale těžko můžeme souhlasit se slovy, že Kalašnikova éra končí. Není tomu tak. Škola ruských výrobců zbraní, kterou založil, nese jeho jméno a bude žít i nadále. Budou stále šířit slávu ruských zbraní,“ řekl místopředseda vlády. Po vystoupení všech řečníků drželi přítomní za zesnulého minutu ticha.

Čemu čtyřiadevadesátiletý muž podlehl, není zřejmé. Kalašnikov v poslední době trpěl různými zdravotními problémy, před měsícem byl v Iževsku hospitalizován na jednotce intenzivní péče, podle udmurtského ministra zdravotnictví Vladimira Muzlova s žaludečním krvácením.

Puška AK-47 (čili Automat Kalašnikova vz. 47) se vyráběla v Sovětském svazu a dodnes vznikají v Iževsku. K pověsti nejrozšířenější útočné pušky světa však přispěla také licenční výroba. Celkem podle odhadů vzniklo na sto milionů kusů, které se dostaly do výzbrojí asi osmdesáti armád, ale také povstaleckých skupin i teroristů.

Michail Kalašnikov byl navzdory tomu, že se dostala například i do rukou dětských vojáků, na svou zbraň velice hrdý. „Dosud se nikomu nepodařilo vyrobit lepší pušku, než je ta, která nese mé jméno,“ zdůrazňoval. Z pušky samotné nikdy nic neměl, protože nebyla patentována. Sláva vynálezce mu však vynesla množství vojenských vyznamenání i velký byt a chatu, které dostal od státu.