Záplavy v Británii pomalu ustupují, sbírá se ale další bouře

Londýn/Paříž – Vánoční záplavy, které zasáhly Velkou Británii, se mohou ještě zhoršit. Počasí se sice zmírnilo, meteorologové ale varují, že přijdou další lijáky a silný vítr. Lepší výhled mají obyvatelé podobně zasažené severní Francie, kde se již život vrací k normálu a další bouře nehrozí.

K Velké Británii se blíží bouře z Atlantiku, podle meteorologického úřadu zasáhne ostrov v noci na pátek. Déšť a silný vichr tak mohou zhoršit situaci, která nastala po úderu bouře Dirk – řeky jsou rozvodněné, na jihovýchodě a jihozápadě Anglie zaplavily na tisíc domů. Bez elektřiny je 24 tisíc domácností, energetici předpokládají, že i bez další bouře neobnoví dodávky do všech míst dříve než do konce týdne. Jediné, co už se po bouři vzpamatovalo, je doprava, bez omezení fungují i britská letiště.

Podle BBC má v noci a v pátek napršet 2,5 centimetru, s deštěm přijde prudký vítr o rychlosti až 70 km/h. Meteorologický úřad vydal varování před povodněmi na 70 místech.

Podobná situace jako ve Velké Británii nastala o Vánocích také na severozápadě Francie. V Bretani jsou stále rozvodněné řeky, bez elektřiny je na 20 tisíc domácností. Francii by ale druhá vlna bouře neměla zasáhnout, meteorologové očekávají nanejvýš dílčí přeháňky.