V Alpách pořádně napadlo a nadále hrozí laviny

Vídeň/Paříž/Řím - V Alpách dál hrozí vysoké lavinové nebezpečí. Může za to velké množství sněhu, který zde napadl za několik posledních dní. Nejhorší je situace v Itálii, Francii, Švýcarsku a v Tyrolsku. Kvůli lavinám zemřelo od čtvrtka už nejméně deset lidí.

Ve Francii už úřady vyhlásily čtvrtý stupeň nebezpečí na pětistupňové škále. V Tyrolsku platí třetí stupeň a odborníci varují, aby se sportovci nepouštěli mimo vyznačené trasy zejména ve vyšších nadmořských výškách nad 2 000 metrů. Masu sněhu tam prý může dát do pohybu i váha jediného lyžaře.

Jak upřesnil v rozhovoru pro ČT lyžařský instruktor Vladimír Winkler, lyžaři by měli využívat pouze vyznačených sjezdovek, do volného terénu by neměli v příštích dnech vůbec vstupovat a měli by průběžně sledovat situaci na internetu nebo na recepcích svých hotelů. Jinak jsou podle něj díky někde až dvoumetrové vrstvě čerstvého sněhu podmínky pro lyžování ideální a sjezdovky jsou perfektně upravené.

O víkendu zabily laviny v Alpách dalších pět lidí. V sobotu ve francouzské nemocnici zemřel manželský pár, který lavina zasypala v pátek v lyžařském středisku La Clusaz. Dva mladí Italové, jež lavina zastihla při jízdě mimo sjezdovku, zahynuli v italském údolí Valle d'Aosta. Finský snowboardista pak zemřel ve východním Tyrolsku.

Lavinová situace v Rakousku, Švýcarsku, Jižním TyrolskuFranciiEvropě a ve světě.