Čínští papaláši si už na veřejnosti nezakouří

Peking –  Ústřední čínský stranický výbor a vláda zakázaly novým oběžníkem svým oficiálním činitelům kouření na veřejnosti. Mají prý jít příkladem zbytku země, která má nejvíc kuřáků na světě. Vládní úředníci napříště nebudou smět kouřit ve školách, v nemocnicích, na sportovištích, v prostředcích hromadné dopravy a také na všech místech, kde je kouření zakázáno. Nebudou mít dovoleno kouřit nebo nabízet cigarety druhým při výkonu oficiálních povinností. Zakázáno je také nakupovat cigarety z veřejných fondů a v úřadech komunistické strany či vlády nebudou smět být prodávány tabákové výrobky ani vystaveny reklamy na ně.

V Číně neexistuje zákon zakazující kouření ve vnitřních veřejných prostorách. Vláda se ale několikrát pokusila kouření zakázat alespoň někde. V roce 2011 ministerstvo zdravotnictví zakázalo kouření na takových místech, jako jsou hotely a restaurace, ale toto pravidlo není nijak přísně prosazováno. Odborníci míní, že značné příjmy plynoucí do státní pokladny prostřednictvím státního tabákového monopolu maří zavedení jakýchkoli protikuřáckých opatření.

V Číně, která má asi 1,34 miliardy obyvatel, je více než 300 milionů kuřáků. Kouření bylo v zemi v posledních letech označováno za příčinu úmrtí zhruba 1,4 milionu lidí ročně a představuje jednu z největších zdravotních hrozeb, jakým podle statistik Číňané čelí. Roční prodej cigaret se od roku 2002 do roku 2012 v Číně zvýšil o 50 procent na 2,52 bilionu kusů.

Čína zakázala počítačovou hru Battlefield 4

Čína zakázala oblíbenou počítačovou hru Battlefield 4, protože líčí fiktivní státní převrat v zemi. Tento krok vyvolal značné překvapení, protože následoval poté, co čínské úřady naznačily, že hodlají zmírnit cenzuru počítačových her. Zmíněná hra obsahuje scény, v nichž američtí vojáci bojují proti čínským a ruským vojákům. Podle prohlášení čínského ministerstva kultury je hra „kulturní invazí“, která „očerňuje pověst Číny“.

Čína už v minulosti zablokovala několik oblíbených her včetně například Grand Theft Auto a další, jako World of Warcraft, byly povoleny až poté, co z nich vývojáři odstranili příliš sexuálně otevřené a násilné scény.

Čína pohlíží na počítačové hry jako na propagandistický nástroj, který může ovlivnit početnou skupinu téměř půl miliardy mladých hráčů v zemi. Zakazuje například hry vyrobené v Japonsku, na které Peking pohlíží coby na rivala, s nímž má několik územních sporů. Naopak Čína povzbuzuje místní vývojáře, aby vytvořili počítačové hry líčící japonskou prohru ve sporu o ostrovy Ťiao-jü, kterým Japonsko říká Senkaku.