Putin navštívil zraněné po atentátech ve Volgogradu

Volgograd – Ruský prezident Vladimir Putin přijel po dvou atentátech, při kterých zemřelo 34 lidí, do Volgogradu. V nemocnici navštívil raněné a odsoudil útoky proti civilistům: „Ohavnost zločinů, které zde, ve Volgogradu, byly spáchány, nevyžaduje další komentáře. Ať by zločinci své počínání zdůvodňovali čímkoli, neexistuje omluva pro jejich činy namířené proti civilistům, a zejména proti ženám a dětem.“

Putin se také ve Volgogradu setkal se šéfy ruské kontrarozvědky (FSB), se zástupci ministerstva vnitra i s představiteli místní samosprávy. Spolu s Putinem dorazila na místo i ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcovová. 

Putin na místě pondělního atentátu položil kytici rudých růží, pak směřoval za zraněnými do nemocnice. „Lidé ve Volgogradu jsou silní duchem a nenechají se jen tak zlomit,“ prohlásila podle ruské televize v nemocnici jedna z pacientek, které prezident popřál brzké uzdravení. 

Události: Putin ve Volgogradu navštívil zraněné (zdroj: ČT24)

Nedělní odpálení bomby na volgogradském vlakovém nádraží a pondělní obdobný sebevražedný atentát v jednom z městských trolejbusů si vyžádaly 34 životů. Ze stovky zraněných se ještě více než 60 léčí v nemocnicích ve Volgogradu a v Moskvě. 

K útokům se dosud nikdo nepřihlásil. Média je připisují severokavkazským povstalcům, jejichž vůdce již v létě vyzval k útokům proti zimní olympiádě v Soči. V milionovém Volgogradu panují přísná bezpečností opatření. Do města dorazily policejní posily, úřady zrušily plánovaná novoroční shromáždění.