Zdravotní stav Šarona se zhoršuje, v kómatu už je osm let

Jeruzalém - Stav bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona, který už osm let leží v kómatu po těžkém záchvatu mrtvice, se v posledních dnech prudce zhoršuje. Podle informací izraelských médií lékaři u něho zjistili známky selhání ledvin. Jeho nejbližší, kteří údajně přišli do nemocnice, ale odmítli informace jakkoli komentovat.

Webové stránky izraelského listu The Haaretz citovaly nejmenovaný zdroj, podle něhož by Šaron mohl během několika dnů zemřít, pokud by se jeho stav i nadále zhoršoval. Izraelská televize uvedla, že u postele expremiéra se sešli jeho synové. 

Před několika týdny údajně Šaron podstoupil operaci, která měla jeho stav stabilizovat, nicméně nyní se podle izraelských médií objevily známky selhání ledvin a infekce, což by mohlo vést k celkovému selhání orgánů. Lékaři zatím dělají všechno pro to, aby ho udrželi při životě. „Léčíme ho standardními postupy. Samozřejmě má veškerou potřebnou péči. Dostává i antibiotika pro případ, že by se jednalo o infekci,“ konstatoval lékař Zeev Rothstein.

Šaron na pokraji smrti (zdroj: ČT24)

Šaron patří ke generaci zakladatelů židovského státu z roku 1948, dění na Blízkém východě pak dlouhá desetiletí ovlivňoval z vysokých politických nebo vojenských funkcí. Byl znám jako jestřáb a pilíř izraelské pravice, který ale dokázal své postoje a názory radikálně změnit. Naposledy se tak stalo v létě 2005, kdy prosadil jednostranné stažení izraelských vojáků a odchod osadníků z palestinského pásma Gazy. 

Na podzim téhož roku se Šaron dramaticky rozešel s pravicovým blokem Likud, aby založil centristickou stranu Vpřed v naději na pokrok v jednáních s Palestinci. V lednu 2006 ho ale postihla vážná mozková příhoda. Od té doby se Šaron nachází ve vegetativním stavu a je udržován při životě za pomoci přístrojů. 

Jeho příbuzní za ta léta se sice zmiňovali o tom, že buď otevřel oči, nebo pohnul rukou, ale jejich kritici to přičítají spíše zbožnému přání zaznamenávat u pacienta náznaky života. „I pro Izraelce je to strašně smutná chvíle. Ariel Šaron byl v Izraeli legendou - něco jako Nelson Mandela v JAR,“ podotkl bývalý Šaronův poradce Raanan Gissin.