Kouřící Kim Čong-un zahájil provoz prvního lyžařského areálu

Pchjongjang - Rádi lyžujete? Teoreticky můžete vyrazit na sjezdovku už i do totalitního státu. Severokorejský komplex Masik Pass zahájil provoz v poslední den roku 2013. Na Silvestra tam dorazil vůdce KLDR Kim Čong-un, jehož zachytily fotoaparáty s cigaretou v ruce. Mladý vůdce se naučil jezdit ve Švýcarsku, kde studoval. V KLDR je podle odhadů zhruba 5,5 tisíce lyžařů, což je na zemi s 24 miliony obyvatel malé číslo. Nově vybudovaný komplex má lidem ukázat „láskyplnou péči vládnoucí Korejské strany práce“.

Obří projekt znamenal rok tvrdé práce. Cílem je ukázat, že KLDR je civilizovaná a kulturně vyspělá - stejně jako jiné země. Severní Korea se tak snaží zbavit pověsti chudého a izolovaného státu.

Areál měl původně otevřít své brány v říjnu - v den, kdy se slaví 68. výročí vzniku Korejské dělnické strany. Stavbu ale zpozdily deště a sesuvy půdy.

Pchjongjang chce údajně díky středisku do budoucna získat víc „zimních“ olympijských medailí – a také podpořit cestovní ruch a tím i severokorejskou ekonomiku. Jde ale hlavně o prestiž. Příští zimní olympiádu po ruském Soči bude totiž hostit jihokorejský Pjongčang. Severní Korea nabízela svůj komplex pro spolupořadatelství neúspěšně.

Projekt si vyžádal sám Kim Čong-un, který často lyžoval ve Švýcarsku, kde chodil na střední školu. Resort byl hodně propagován zejména od Kimovy červnové návštěvy areálu. Tehdy vůdce vyzval, aby byla výstavba dokončena do konce roku. Areál nabízí celkem 70 mil různých sjezdovek, lanovky, luxusní hotel pro 200 cizinců i heliport. Švýcarské firmy se ale rozhodly KLDR bojkotovat, lanovky tak dodala nakonec Čína.

KLDR má svůj první lyžařský areál (zdroj: ČT24)

Kim Čong-un si výsledek pochvaluje

Severokorejský vůdce poslední den roku 2013 "s velkým uspokojením„ uvedl, že “všechno je „dokonalé“, a prohlásil, že areál má dobře sloužit lidem, aby návštěvníci mohli pocítit „láskyplnou péči vládnoucí strany“. „Je úžasné přijet do střediska Masik. Když vidím, jak lidi lyžují, chci to taky zkusit,“ konstatovala Jon Ok Sim, účastnice zahajovacího ceremoniálu.

Čche Rjong He, politický ředitel severokorejské armády

„Lyžařské středisko v průsmyku Masik je neocenitelným příkladem šlechetné lásky, jakou naše velká strana projevuje lidu. Poskytuje našemu lidu socialismus, bohatství a prosperitu.“

Mladý vůdce má slabost pro projekty spojené s trávením volného času. U Pchjongjangu už nechal postavit nový obří aquapark, zábavní park i luxusní jezdecký klub.