Další „poprvé“ nové německé vlády - lesbická ministryně

Berlín – Nová německá ministryně životního prostředí Barbara Hendricksová provedla „coming out“. Jedenašedesátiletá sociální demokratka v rozhovoru pro silvestrovské vydání listu Rheinische Post hovořila o tom, že žije se ženou. Podle berlínského deníku Der Tagesspiegel je tak vůbec první spolkovou ministryní, která se přihlásila k lesbické orientaci. Němečtí homosexuálové a servery věnující se tematice sexuálních menšin její „coming out“ chválí.

Okrajové poznámky se hned chytla německá média

Hendricksová v rozhovoru pro Rheinische Post líčila, jak se chystá na konec roku a na stěhování z domovského Kleve do Berlína. Na okraj poznamenala, že Silvestra stráví se svou životní partnerkou v hlavním městě. „Vezmeme si do batohu lahev sektu a dvě skleničky a přiťukneme si na nový rok 2014,“ prohlásila sociální demokratka.

Ačkoli v Kleve i v německé sociální demokracii (SPD) byla podle německého tisku její orientace veřejným tajemstvím, ona sama se k ní dosud nikdy veřejně nevyjádřila. Obsah rozhovoru nechtěla politička komentovat ani dnes. „Každý coming out (přiznání se k menšinové sexuální orientaci) pomůže k většímu přijímání partnerství stejného pohlaví,“ přivítal krok Hendricksové specializovaný server queer.de. „Respekt“, „Konečně také nějaká lesba“, „Hezké, jak samozřejmě a tiše se nová ministryně životního prostředí přiznala ke své lesbické orientaci“, kvitovali prohlášení ministryně uživatelé internetu a společenských sítí.

Hendricksová se jako politička dlouhodobě zasazuje za práva homosexuálů a ostatních sexuálních menšin. Je prvním členem současné německé vlády velké koalice, který se přihlásil k homosexualitě. V předchozím kabinetu konzervativců a liberálů se svou menšinovou orientací netajil bývalý ministr zahraničí Guido Westerwelle.

Poprvé žena s tureckými kořeny, první žena v čele obrany

CDU/CSU a SPD jednaly o vládě zhruba dva měsíce. Na podmínkách koalice se shodly na konci listopadu. Nová německá vláda přitom nabízí hned několik „poprvé“. Členkou spolkové vlády je kupříkladu vůbec poprvé žena s tureckými kořeny. Místopředsedkyně SPD a poslankyně Aydan Özoguzová zastává úřad pověřenkyně vlády pro migraci, běžence a integraci. „Cítím se jako Němka, jsem ale také hrdá na svůj turecký původ,“ prohlásila 46letá politička, která je dcerou tureckých přistěhovalců.

Kancléřka Angela Merkelová se postarala také o další překvapení, když Ursulu von der Leyenovou po jejím působení na ministerstvu práce a sociálních věcí poslala jako vůbec první ženu do čela resortu obrany. „Určitě se budu zabývat otázkou, jak kombinovat práci vojáků s jejich rodinami a co s nimi děláme, když se ze zahraničních misí vrátí zpět domů,“ prohlásila ministryně, která má na povel skoro čtvrt milionu lidí a roční rozpočet 33 miliard eur. Své priority za zrovnoprávnění žen teď bude moci prosazovat i tam, kde povětšinou dominují muži.

Angela Merkelová
Zdroj: ČTK/AP/Markus Schreiber