Místo popravčí čety hladoví psi? Kim prý nechal strýce roztrhat

Hongkong - Čínská média přinesla informaci, že strýc severokorejského vůdce Kim Čong-una, který byl v prosinci odsouzen k smrti, byl popraven obzvlášť krutým způsobem. Spolu se svými pěti blízkými spolupracovníky měl být nahý vhozen do klece se 120 vyhladovělými psy. Celý proces trval asi hodinu a Kim Čong-un spolu s třemi sty nejvyššími stranickými představiteli mu celou dobu přihlíželi.

Popis popravy otiskl čínský list Wen Wej Pcho vycházející v Hongkongu. Titul je považován za úřední věstník pekingské vlády. Fakt, že čínský deník vydal informace o krutém činu korejského režimu, naznačuje, že Čína už se svým nevypočitatelným sousedem začíná ztrácet trpělivost.

O popravě svého strýce se severokorejský vůdce prvně zmínil i ve svém novoročním projevu. Označil ho za „lidskou spodinu“ a prohlásil, že vládnoucí strana KLDR posílila díky tomu, že se očistila od „frakcionářského hnusu“. Ani jednou ho ale nejmenoval jménem.

Sedmašedesátiletý Čang Song-tchek, manžel sestry Kim čong-unova otce a zesnulého vůdce KLDR Kim Čong-ila, byl popraven 12. prosince po zřídka vídané veřejné čistce v nejvyšších řadách korejského vedení. Obviněn byl mimo jiné z toho, že vedl „kontrarevoluční frakci“, byl zkorumpovaný, narkoman a sukničkář. „Naše jednota stonásobně zesílila a stranické a revoluční linie jsou ještě pevnější po očištění od protistranické a protirevoluční frakce,“ prohlásil Kim Čong-un.

Čang Song-tchek u soudu
Zdroj: ČT24

Čang Song-tchek prý udržoval „nepatřičné vztahy“ s několika ženami, dopřával si hodování v tajných salónech luxusních restaurantů a rozhazoval cizí měnu v kasinech, když si za stranické peníze léčil své neduhy v cizině.

Exekuce zrádců se ve stalinistické KLDR odbývají většinou zastřelením před popravčí četou s kulomety.

Analytici se neshodují v názoru na to, co vlastně poprava Čang Song-tcheka znamená. Mnozí ale věří, že je důkazem toho, že Kim Čong-un zatím nenashromáždil stejnou absolutní moc, jakou měli jeho otec a jeho děd, zakladatel KLDR Kim Ir-sen. Čang byl až do svého pádu všeobecně považován za číslo dvě severokorejského mocenského žebříčku.