Slavná dynastie Néhrú-Gándhí chystá návrat na politické výsluní

Dillí - Indický premiér Manmóhan Singh chce odejít z funkce. Odstoupí po letošních parlamentních volbách, a to i v případě vítězství jeho strany Indický národní kongres (INK). Singh úřad zastával deset let. Novým předsedou vlády nejlidnatější demokratické země světa by se podle něj měl stát Ráhul Gándhí. Ten je již čtvrtou generací slavné politické dynastie.

Manmóhan Singh stál v čele indické vlády deset let. Byl skromný a proamerický. Během své teprve třetí tiskové konference za deset let Singh prohlásil, že Gándhí - následník indické politické dynastie Néhrú-Gándhí - má nejlepší kredit, aby se stal příštím vůdcem vládní strany Indický národní kongres a premiérem. Byla to právě Gándhího rodina, která dnes 81letého Singha na politický vrchol vynesla.

„Za několik málo měsíců, po parlamentních volbách, předám štafetový kolík novému premiérovi,“ řekl Singh s tím, že zemi povede „nová generace“. „Ráhul Gándhí má mimořádné renomé k tomu, aby byl nominován jako kandidát. Doufám, že naše strana takové rozhodnutí ve správný čas učiní,“ dodal Singh. Nejvyšší vedení strany se sejde už 17. ledna. Brzy poté se očekává, že strana oznámí svého kandidáta na post ministerského předsedy.

Manmóhan Singh
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK/AP

Ráhula atentáty na předky neodradily

Třiačtyřicetiletý Ráhul Gándhí vstoupil do politiky v roce 2004, kdy se stal poslancem za stát Uttarpradéš. Mandát pro něj uvolnila jeho matka, šéfka INK Sonia Gándhíová. Ráhul je synem Rádžíva Gándhího a vnukem Indiry Gándhíové, kteří se oba v premiérské funkci stali oběťmi atentátů. Jeho pradědeček Džaváharlál Néhrú byl prvním ministerským předsedou Indie po získání nezávislosti v roce 1947. „Moji babičku zavraždili. Mého otce zavraždili. Mě taky jednoho dne můžou zabít. To mě nezastraší,“ konstatoval Ráhul.

Mnozí straničtí funkcionáři upozorňují, že syn Sonii Gándhíové nemá dostatečnou odbornou průpravu, nezastával totiž dosud žádný vládní post. Stoupenci Ráhula Gándhího naopak argumentují, že se v uplynulých letech staral o vnitřní upevnění strany a řídil její volební kampaň ve státech Bihár a Uttarpradéš.

Očista strany prioritou

Situace INK před volbami, které se mají konat v květnu, ale není příliš optimistická. Jejím hlavním soupeřem bude opoziční Indická lidová strana (BJP), která INK porazila ve všech posledních státních volbách. Ráhul přitom sází hlavně na mladé lidi - ať už jako voliče, nebo nové členy jeho strany.

Obměna politiků je totiž podle něj lék na všechno, včetně korupčních skandálů, které teď Indický národní kongres stály podporu veřejnosti. „Nechci se pouštět do negativní politiky. Nechci jen každého kritizovat. Chci dělat pozitivní politiku, protože ta dokáže tuto zemi posunout dopředu,“ prohlásil Ráhul. Na očistu a reformu strany má Ráhul Gándhí necelých pět měsíců.

Horizont ČT24: Ráhul Gándhí se možná stane indickým premiérem (zdroj: ČT24)