Spojenecká bomba zabíjela v Německu i 68 let po válce

Euskirchen (Německo) – Jeden mrtvý a 13 zraněných, z toho dva těžce. Taková je bilance výbuchu bomby z druhé světové války na staveništi u Euskirchenu nedaleko Bonnu. Neštěstí se stalo v areálu firmy na odstraňování stavební sutě. Padesátiletý bagrista tu převážel odpad ze stavby do drtičky, když najel na zatoulanou bombu. Výbuch ho na místě usmrtil a bagr se vzňal. Tlaková vlna rozbíjela okna domů, zničeny byly také automobily a obytné buňky.

Bagristův kolega seděl v bezprostřední blízkosti na drtičce, létající kamení ho při explozi těžce zranilo v obličeji a na rukou. Silnou tlakovou vlnu pocítili i obyvatelé obytné čtvrti vzdálené od místa neštěstí několik stovek metrů. Detonace byla slyšet několik kilometrů daleko, seismologická stanice Bensberg vzdálená 50 kilometrů od výbuchu dokonce zaznamenala otřesy 0,6 stupně Richterovy škály.

Severní Porýní-Vestfálsko, kde Euskirchen leží, je tradičním střediskem německého průmyslu. Bylo jedním z hlavních cílů, který za války chtěli při náletech zničit Spojenci. Nevybuchlé bomby se tu nacházejí často dodnes – jen loni jich tu zneškodnili kolem sedmi set. Nevybuchlá munice ale díky zásahu pyrotechniků jen výjimečně exploduje.

Nevybuchlá bomba z války zabila německého bagristu (zdroj: ČT24)