Na pomoc uvězněným lodím míří další ledoborec, tentokrát z USA

Sydney - Na pomoc dvěma lodím uvězněným u Antarktidy vyplul americký ledoborec Polar Star. Cesta mu potrvá asi týden. Plavidlo je silnější než předchozí dvě lodě - dokáže prolomit led až o tloušťce šesti metrů. O záchranu požádaly Rusko i Čína. Ruská loď uvízla v ledě na Štědrý den. Stejný osud potkal v pátek i čínského Sněžného draka.

Americký ledoborec je dlouhý asi 120 metrů a je mnohem silnější než lodě, které se do této chvíle podílely na záchranných pracích. Při plynulé plavbě dokáže prolomit led až o tloušťce 1,8 metru. V případě potřeby ale postupným pohybem vpřed a vzad zvládne prolomit kry až o síle 6,4 metru. 

Hlavním úkolem amerického ledoborce, který začátkem prosince vyjel z přístavu v Seattlu, je prorazit cestu Rossovým mořem k americké polární stanici McMurdo, která čeká na doplnění zásob. Kvůli zamrzlým plavidlům ale změnil svůj itinerář. „Panují velké obavy, že lodě se nebudou moci z ledu dostat vlastními silami,“ uvedla v prohlášení americká pobřežní stráž, které ledoborec patří. Dnes ráno tak loď vyrazila z přístavu v Sydney k Antarktidě. 

Čínský ledoborec Sněžný drak
Zdroj: ČTK/ZUMA/Zhang Jiansong

Pasažéry ruské lodi se zatím pomocí vrtulníku podařilo dostat na palubu australského ledoborce Aurora Australis, který je odveze na pevninu. Na lodích zamrzlých v ledu je ale 123 členů dvou posádek. Bezprostřední nebezpečí jim nicméně nehrozí, protože mají dostatek paliva i zásob. „Pořád upravujeme plán podle aktuálních podmínek. Ale zásoby máme až do desátého dubna, kdy už doufám, že budeme zpátky v Číně, takže si nikdo nemusí dělat starosti. Všichni členové posádky zůstávají v dobré náladě a my se samozřejmě snažíme, aby jim to vydrželo,“ uvedl velitel čínské expedice Sü Tching.

V zálivu Commonwealthu u Antarktidy, který je největrnějším místem na planetě, postupně uvázla dvě plavidla. Na Štědrý den kry uvěznily ruskou výzkumnou loď Akademik Šokalskij, která na palubě vezla pět desítek členů vědecké expedice a turistů. Tento pátek stejný osud potkal čínský ledoborec Sněžný drak, který se vydal ruské plavidlo osvobodit.