USA a Kanadu sevřel ledový krunýř, nejsilnější za 30 let

Londýn/New York - Třeskutá zima zasáhla Kanadu a severovýchodní část Spojených států. Po novoročních sněhových vánicích přicházejí mnohde nejtužší mrazy za posledních dvacet až třicet let. Rtuť dnes a v příštích dnech spadne i pod minus dvacet stupňů. Meteorologové ale varují, že díky ledovému větru se mrazy pocitově mohou přiblížit padesáti stupňům pod nulou. S nepřízní počasí se potýká Velká Británie a Francie. Včerejší dešťová smršť tam zaplavila část měst na jihovýchodě země. Policie dohlíží na to, aby se lidé nechodili dívat na rozbouřené moře. Někteří obyvatelé jsou už připravení na evakuaci.

Ameriku trápí mrazy (zdroj: ČT24)

Nepříznivému počasí stále čelí i severovýchod Spojených států a Kanada. V kanadské provincii Nový Foundland zůstává od pátku bez dodávek elektřiny takřka 90 tisíc domácností. Rozmary zimního počasí, které si v USA a Kanadě vyžádaly nejméně 16 lidských životů, vyvolaly chaos v silniční i letecké dopravě. Minnesota poprvé od roku 1997 vyhlásila mimořádné prázdniny. „V tomhle počasí můžou dětem za pět až deset minut vzniknout pořádné omrzliny,“ uvedla ministryně školství v Minnesotě Brenda Casselliusová. Dnes budou zavřeny státní školy také v Chicagu. Stejná opatření přijala i řada měst ve Wisconsinu, Illinois, v Indianě či v Iowě. 

Kanadské úřady v noci na dnešek vydaly mimořádné varování před hustým sněžením, se kterým se dnes má potýkat jižní část provincie Ontario. Nové přívaly sněhu tam přinese bouře, která se zformovala nad americkou Oklahomou. Větrno a obzvláště chladno ale bude v Ontariu i v pondělí. Silný mráz, kdy rtuť poklesne na některých místech k minus 35 stupňům Celsia, vydrží podle předpovědí do úterý.

Meteorologové proto hovoří o pocitových minus 40 stupních Celsia, na americkém Středozápadě a severu Kanady dokonce až o minus 50 stupních Celsia. „Za arktickou studenou frontou se do severní a střední části USA budou šířit nejnižší teploty za posledních dvacet let,“ uvedla americká meteorologická služba (NWS). Dodala, že v kombinaci s nárazovými větry budou tyto teploty představovat ohrožení života. Podle odborníků mohou za takových podmínek na nechráněných částech těla během pouhých několika minut vzniknout omrzliny.

Podívejte se, co dokáže počasí

Počasí řádí i v Evropě. Ve Francii i Británii už voda poškodila stovky domů a narušila zejména silniční dopravu. Bylo zaplaveno více než 200 domů od nejzápadnější oblasti Anglie po Skotsko. Západní pobřeží Británie bičují mohutné vlny - záplavami jsou ohroženy zejména obce na řekách Medway, Temže a Severn. Silný vítr, vytrvalý déšť a přílivové vlny mají Británii sužovat nejméně do úterý.

Neočekává se, že se situace zlepší v nejbližších dnech. Britští meteorologové předvídají dnes a v pondělí ještě další deště, takže riziko nových povodní se patrně zvýší. „Riziko záplav na mořském pobřeží bude v nejbližších dnech pokračovat, především pak na jihu a na západě. Vlhké počasí navíc na mnoha místech nasytilo půdu vodou, což zvyšuje hrozbu rozvodnění řek a dalších vodních ploch,“ uvedl mluvčí úřadů Jonathan Daye. 

Silnice jsou pod vodou především v oblastech Ayrshire, Herefordshire, Somerset, West Sussex, Surrey, Berkshire a Wiltshire. Povodně narušily i některé železniční spoje v Anglii, Walesu i Skotsku. „Moře dosáhlo až ke zdi. Kvůli silnému přílivu a vytrvalému dešti se voda dostala až na silnici. Ještě teď je uzavřená,“ popsal jeden z místních občanů.

Záplavy ve Velké Británii
Zdroj: ČTK/AP/Stephen Simpson

Voda brzy neopadne ani ve Francii

Ve Francii povodně sužují několik oblastí Bretaně. Nejvíce zasažené je město Quimperlé, kde se po sobotním snížení hladiny záplavové vody očekává brzy její opětovné zvýšení na více než čtyři metry. „Nelze doufat, že by voda výrazně opadla do poloviny týdne,“ dodal zástupce starosty města Alain Kerhervé. Větší škody, než voda napáchala v minulých dnech, se ale neočekávají. 

USA stále sužují silné mrazy (zdroj: ČT24)