Další protesty v Kyjevě: Kličko vyzval ke stávce

Kyjev - Více než 10 000 odpůrců ukrajinského prezidenta a tamní vlády se dnes opět sešlo v centru Kyjeva, aby dali najevo nespokojenost s odklonem země od Evropské unie. Opoziční vůdce Vitalij Kličko vyzval k sankcím proti vládě, která se přiklání k Rusku. „Morální podpora odpůrcům vlády je nedostatečná,“ prohlásil bývalý mistr světa v boxu na kyjevském náměstí Nezávislosti.

Kličko prý doufá v novou protestní vlnu po pravoslavných Vánocích, které připadají na úterý. Protesty by podle něj měly vyústit v generální stávku. „Vedoucí činitelé se chovají, jako by lidem nerozuměli, ale my jsme dost silní, abychom vyhráli,“ prohlásil Kličko.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v listopadu na nátlak Ruska odmítl podepsat dohodu o přidružení s EU. Místo toho zemi těsněji přimkl k východnímu sousedovi, a to podpisem smluv o úvěrové pomoci, dodávkách plynu a hospodářské spolupráci.

Proti východnímu kurzu Ukrajinci už více než měsíc demonstrují v centru své metropole. Tradičním dnem protestů bývá právě neděle. Nový dech protesty nabraly poté, co koncem prosince neznámí útočníci na předměstí Kyjeva brutálně zbili opoziční novinářku Teťjanu Čornovolovou.