Nadšení Řeků z předsednictví se blíží bodu mrazu

Atény - Do čela osmadvacítky začátkem roku zasedli Řekové přezdívaní „černá ovce Evropské unie“. Jejich předsednictví vzbuzuje rozpaky jak za hranicemi země, tak i doma. V Aténách přitom společná Evropa obyčejné Řeky příliš nezajímá.

Horizont Veroniky Pitrové: Řekové nejsou z předsednictví nadšení (zdroj: ČT24)

Řekové předsednictví své země nijak zvlášť nefandí, jak naznačují i průzkumy. Opoziční levicová strana Syriza i extremně pravicový Zlatý úsvit přeskočily vládní strany. A kabinet v Aténách to moc dobře ví. V příštích měsících proto pravděpodobně nebude provokovat zbytečnou europropagandou.

Televize i noviny v posledních dnech věnují řeckému předsednictví poměrně výrazný prostor - většinou ale jen reprodukují tisková prohlášení vlády a dokola připomínají řecké priority. Optimismu z vládních míst přitom běžní Řekové nevěří.

Na sociálních sítích současnou vládu obviňují, že si řeckým předsednictvím jen upevňuje moc a názor většiny neposlouchá. Řekům také vadí, že se jim evropská, hlavně německá média, posmívají. O jejich předsednictví prý píší jako o žebrácích, kteří se teď dostali na trůn.

Na aténském náměstí Syntagma Řekové v posledních letech demonstrovali proti vládě, úsporným opatřením i kvůli chudobě, do které je ekonomická krize a tvrdé škrty nadiktované Trojkou dostaly. Teď tu zavládl relativní klid - žádné evropské vlajky se zatím nepálí. Až se ale do Atén příští týden sjedou evropští politici, mohlo by tu být opět pořádně horko.