Drama na Antarktidě skončilo, lodě osvobodila změna větru

Moskva/Peking - Ruská výzkumná loď Akademik Šokalskij se po dvou týdnech konečně vymanila z ledového zajetí. Podle ruských médií vyplula severním směrem. Plavidlo nepotřebovalo cizí pomoc. Nyní proměnlivou rychlostí směřuje k volnému moři. Stejný osud jako ruskou loď potkal i čínský ledoborec Sněžný drak, který při snaze pomoci Rusům uvízl v ledu. I on se ale dokázal sám osvobodit a vyrazil na cestu. Uvolnění lodí umožnila změna větru.

Ruská loď uvízla na Antarktidě na Štědrý den. Ledové zajetí ale přestál Akademik Šokalskij bez jakýchkoli poruch. Na palubě se nyní nachází jen ruská posádka. Zbylou padesátku cestujících zachránil čínský vrtulník. Australský ledoborec Aurora Australis by měl s cestujícími k přístavu Hobart v Tasmánii dorazit během dvou týdnů.

Podle mořeplavce Rudolfa Krautschneidera byla největší chybou obou zamrzlých plavidel přílišná blízkost k šelfovému ledu, který je natolik silný, že ho nedokáže rozlámat téměř žádná loď na světě. Navíc Akademik Šokalskij parametry ledoborce ani zdaleka nedisponuje. „Ledoborce mají sílu boku kolem osmi až deseti centimetrů ocele plus zpevněnou konstrukci. Akademik Šokalskij je pouze výzkumná loď,“ podotkl mořeplavec.

Volný už je i čínský Sněžný drak

Na pomoc Sněžnému draku zamířil před pár dny z Austrálie americký ledoborec Polar Star. Už ji ale nebude potřebovat. Také tento ledoborec se totiž vlastními silami vyprostil ze zajetí a nyní pluje rychlostí šest kilometrů v hodině. Uvolnění lodi umožnila změna větru, který začal foukat ze západu a odsunul část ker, takže se před čínským plavidlem po čtyřech dnech objevilo opět modré moře.

Americký ledoborec Polar Star
Zdroj: ČTK/AP/Elaine Thompson

Posádka Sněžného draka již dříve konstatovala, že všech 101 lidí na palubě je v bezpečí a že ledoborec, který je vybaven mimo jiné tělocvičnou, kinem, pingpongovými stoly a dalšími zařízeními, má dostatečné zásoby potravin do dubna a dost pitné vody na jeden měsíc.