Turecká vláda vrací úder, propustila 350 policistů

Ankara - V Turecku propustili 350 policistů, včetně tří vysoce postavených. Vláda je zbavila funkcí kvůli korupční aféře mezi politiky. Vyšetřování kauzy spojené s vládní Stranou spravedlnosti a rozvoje (AKP) odstartovalo v polovině prosince. Aféra vedla k obměně téměř poloviny kabinetu a opozice volala po pádu celé vlády. Podle premiéra Recepa Tayyipa Erdogana se ale ministři stali terčem spiknutí, za nímž stojí právě policisti a soudci.

Propouštění desítek vysoce postavených důstojníků z Ankary proběhlo na základě usnesení vlády, jež bylo zveřejněno o půlnoci. Podle turecké agentury Dogan jsou mezi nimi i šéfové protikorupční policie či jednotek pro boj s organizovaným zločinem či pašováním. Na místa propuštěných vláda ihned jmenovala náhradníky, většinou pocházející z oblastí mimo Ankaru.

Nejvyšší rada soudců a státních zástupců už oznámila, že prošetří, zda někteří činitelé nepochybili, konkrétně několik prokurátorů a nově jmenovaný šéf policie v Istanbulu Selami Altınok.

Vláda zatím přežila

Kvůli aféře zatkla policie několik desítek lidí včetně synů dvou ministrů a šéfa státní banky Halkbank. Islamistickou vládní stranu AKP kvůli protestům proti ovlivňování vyšetřování opustilo několik poslanců. Parlamentní většinu ale neztratila.

Zafer Çaglayan (vpravo) a Muammer Güler (uprostřed)
Zdroj: Mustafa Kaya/ČTK/ZUMA

Evropská unie vyzvala Turecko, aby nezasahovala do nezávislého vyšetřování aféry. Skandál je jedním z největších Erdoganových problémů během jedenácti let ve funkci. Odhalil hluboké rozepře mezi stále autoritativnějším premiérem a umírněným islámským duchovním Fethullahem Gülenem, jenž má vliv na policii a justici.

Právě vlivného Güllena obvinil premiér z toho, že získává na svou stranu spiklence, kteří chtějí přivodit pád vlády. Rozbroje mezi AKP a Gülenovým hnutím Hizmet by mohly zásadně poznamenat výsledky místních voleb plánovaných na březen.

Premiér Erdogan zažívá nejhorší krizi během svých jedenácti let u vlády a snaží se ji ustát všemi prostředky. Odvolal 10 ministrů a stíná hlavy v policii a justici. Policisté a státní zástupci se přesto činí dál. V den, kdy došlo k poslední čistkám, skončili v poutech kvůli podezřením z korupce úředníci ze státních železnic a přístavů.

Václav Černohorský o čistkách v Turecku (zdroj: ČT24)