Španělská justice obvinila princeznu z praní špinavých peněz

Madrid – Španělský soudce obvinil dceru krále Juana Carlose I. Cristinu z daňových úniků a praní špinavých peněz. Tvrdí, že našel důkazy, které princeznu spojují s aférou jejího manžela. Ten je podezřelý ze zpronevěry peněz z dobročinné nadace, kterou vedl. Podezření vrhlo stín na královskou rodinu a 76letého panovníka, který po dlouhé roky patřil k nejrespektovanějším osobnostem ve Španělsku. Jeho pověst vážně poškodilo i odhalení, že se v roce 2012 účastnil nákladného lovu slonů v Africe, zatímco jeho země bojovala s ekonomickou krizí a vysokou nezaměstnaností.

Ve svém dvousetstránkovém rozhodnutí soudce José Castro tvrdí, že našel důkazy, že osmačtyřicetiletá princezna spáchala trestné činy. K výpovědi Cristinu předvolal na 8. března. Vyšetřování princezny podle agentury AFP souvisí s objasňováním aféry jejího manžela, bývalého házenkáře Iňakiho Urdangarína, který je podezřelý ze zpronevěry více než šesti milionů eur (165 milionů kourun) z dobročinné nadace, kterou vedl. 

Cristina je podle španělského tisku podezřelá, že se na manželových obchodech podílela. Vyšetřovatelům má vysvětlit své partnerství ve firmě Aizoon, v níž působí i Urdangarín. Soudce Castro už loni v dubnu oznámil, že bude princeznu vyšetřovat. Kvůli nedostatečnému odůvodnění ale soud v Palmě de Mallorca vyšetřování po několika týdnech zastavil.

Svého krále Juana Carlose by Španělé nejradějii sesadili. Z nejnovějších průzkumů vyplývá, že dvě třetiny poddaných si přejí, aby na trůn dosedl zatím neposkvrněný princ Felipe.