Izrael přitvrdil vůči africkým uprchlíkům, ti vyšli do ulic

Tel Aviv – Tisíce Afričanů v Tel Avivu už třetí den protestují proti migrační politice Izraele. Staví se proti novému zákonu, který by zhoršil jejich postavení. Mnohým z nich by hrozil návrat do zemí, odkud odešli. Demonstranti žádají, aby jim Izrael přiznal status uprchlíků a propustil jejich vězněné druhy. V pondělí pochodovali k velvyslanectvím USA, Německa, Británie, Itálie, Francie a Kanady, aby na svůj problém upozornili. Předali zde dopisy, v nichž žádají o mezinárodní podporu.

Od roku 2006 se přes hranici s Egyptem do Izraele dostalo na 70 000 lidí z Afriky, většinou z Eritreje a Súdánu. Většina z nich tvrdí, že hledají útočiště a přejí si získat azyl. Vláda premiéra Benjamina Netanjahua na ně ale pohlíží jako na ohrožení židovského charakteru země; navíc představují velkou sociální zátěž, která se mimo jiné projevuje i nárůstem kriminality.

Situace se vyhrocuje kvůli novému zákonu přijatému v Izraeli v prosinci. Umožňuje zatknout na neurčito osoby, které se do země dostanou bez platného víza. V roce 2012 Izrael kolem hranice postavil ochrannou bariéru, ale ti, kdo se do země dostali už předtím, mohou teď být zadržováni v táboře postaveném na jihu země. Dle ochránců lidských práv bylo od prosince, kdy byl nový zákon přijat, zatčeno na 300 lidí a dalším desítkám zatčení hrozí. Jsou mezi nimi i otcové rodin. Lidé sice z tábora mohou vycházet, ale musejí se tam třikrát denně hlásit. Mezitím úřady vyřizují jejich žádosti, a pokud jim neudělí azyl, hrozí dotyčným deportace.

Mnozí z příchozích se přitom v Izraeli etablovali na pracovním trhu; jejich třídenní stávka už ovlivnila provoz například v restauracích, kavárnách, hotelích a úklidových službách. Pokud by byli ze země vykázáni, řada firem by to pocítila velmi bolestně, říká blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky vlastně nové izraelské opatření nutí lidi k tomu, aby se rozhodli dobrovolně ze země odjet. Izrael podle úřadu porušuje mezinárodní zákony, jestliže tyto lidi označuje za vetřelce, protože většina z nich jsou uprchlíci s nárokem na mezinárodní ochranu. Další organizace tvrdí, že Izrael příchozí nutí k tomu, aby přijali finanční částky za to, že dobrovolně odcestují. Ministr vnitra Gideon Saar ale prohlásil, že většina z těchto příchozích přišla hledat práci, nikoliv azyl. „Izrael není jejich domov a my zajistíme, aby se nestal státem vetřelců,“ zdůraznil.