Sýrii začaly opouštět ty nejnebezpečnější chemické zbraně

Damašek - Dánská loď odváží ze Sýrie první náklad nejnebezpečnějších chemických zbraní. Později je předá Američanům, kteří je mají likvidovat na speciálně vybavených plavidlech. Zahraniční experti zbraně svezli ze dvou míst do syrského přístavu Latakíja, kde je na dánskou loď naložili. Sýrie má odhadem kolem 1 300 tun chemických bojových látek a chemikálií nezbytných k jejich výrobě. Zbraně mají být zničeny do 30. června letošního roku.

„Loď doprovází eskorta tvořená dalšími plavidly, která poskytlo Dánsko, Norsko a rovněž Sýrie. Bude na moři čekat na transport dalších chemických látek do přístavu,“ oznámila ve svém prohlášení Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Na převozu zbraní se podílí dánsko-norská flotila, kterou tvoří dvě nákladní a dvě válečné lodě. Ty ještě donedávna kotvily v jihokyperském přístavu Limasol, minulý pátek se ale přesunuly do syrských vod.

Experti ale nezveřejnili žádná detailní čísla. Kolik přesně procent „těch nejnebezpečnějších“ chemikálií, mezi kterými je asi 20 tun yperitu, se na dánské lodi nachází, není tedy jasné. Původně se očekávalo, že prvních zhruba 500 tun nejtoxičtějších chemických zbraní bude ze země vyvezeno již do konce loňského roku. OSN a OPCW ale 29. prosince ve společné zprávě uvedly, že Sýrie pravděpodobně nedokáže stanovený termín 31. prosince pro vyvezení svých chemických zbraní do ciziny dodržet.

Syrské chemické zbraně mají být zničeny na moři. Lodě je mají převézt do zatím neznámého přístavu v Itálii, kde budou přeloženy na plavidlo amerického vojenského námořnictva Cape Ray, které zajistí jejich likvidaci. Nejnebezpečnější bojové látky, mezi nimi sarin a hořčičný plyn (yperit), budou neutralizovány štěpením vodou. Méně toxické chemikálie budou zničeny v různých průmyslových zařízeních.

Sýrie loni v září přistoupila na ruský návrh, že se zbaví svého chemického arzenálu. Výměnou za to se tak prezident Bašár Asad vyhnul vojenskému úderu ze strany Spojených států. Za bezpečnost a ochranu transportu chemických zbraní v oblasti bojů zodpovídá syrské vedení. S přepravou z dvanácti různých skladišť ale pomáhají ruská obrněná a nákladní auta a na transport dohlížejí i americké satelity a čínské kontrolní kamery.