Využívali 11. září. Bývalí newyorští policisté byli obžalováni z podvodu

New York – Skandál v policejních kruzích se rozjel v New Yorku. Desítky bývalých newyorských policistů byly zatčeny v rámci vyšetřování podvodů s dávkami pro invalidy. Někteří ze zatčených lživě tvrdili, že trpí psychickými poruchami po teroristických útocích 11. září 2001. Oznámil to v úterý newyorský prokurátor Cyrus Vance.

Podle prokurátora bylo po dvouletém vyšetřování obžalováno celkem 106 lidí, z toho 72 někdejších policistů a osm bývalých hasičů. „Částka ukradená daňovým poplatníkům může dosáhnout až 400 milionů dolarů (přes osm miliard korun),“ uvedl Vance. 

Jeho kancelář také zveřejnila fotografie ukazující údajné invalidy například při vodním lyžování, výuce bojových umění nebo pilotování vrtulníku. „Tato nestydatost je šokující,“ řekl Vance. „Mnozí si cynicky vymysleli duševní nemoci jako důsledek 11. září a potupili tak záchranáře, kteří opravdu sloužili svému městu na úkor svého zdraví a bezpečnosti,“ dodal.

William Bratton, policejní vyšetřovatel

„Jako Newyorčan a občan Spojených států amerických můžu pouze vyjádřit své znechucení nad jednáním těchto lidí - zejména dvaasedmdesáti příslušníků newyorské policie, kteří zostudili nejen sebe, ale i své rodiny.“

Newyorský prokurátor Cyrus Vance
Zdroj: ČTK/AP/Bebeto Matthews

Do úterního odpoledne bylo ve vazbě 84 ze 106 obžalovaných. Podle Vance se zbývající brzy přihlásí sami nebo budou zatčeni. 

Celý podvod organizovali už od konce 80. let čtyři muži - bývalý policista, bývalý policejní odborář, penzijní konzultant a advokát. Mezi jiným učili účastníky podvodu, jak předstírat symptomy psychických poruch, aby dostali invalidní důchod.