Sedmasedmdesát procent Britů chce omezit příliv imigrantů

Londýn – Podle nejnovějšího průzkumu chtějí více než tři čtvrtiny Britů omezit imigraci. Britský premiér David Cameron již koncem loňského roku oznámil plány na omezení počtu přistěhovalců z nových zemí EU do Británie, neboť jsou prý velkou zátěží pro britský sociální systém. V neděli pak prohlásil, že cizinci pracující v Británii nebudou dostávat dávky na děti, které žijí v zemi svého původu. Plán však zřejmě nemá šanci na schválení v Evropské unii. V Británii pracuje víc než milion lidí ze střední a východní Evropy.

Nejnovější Cameronovo prohlášení vyvolalo odmítavé reakce zvláště v Polsku, neboť statisíce Poláků vyrážejí do Británie za prací a mnozí nechávají své děti doma. Aby Londýn mohl omezení plánované Cameronem zavést, musel by dosáhnout jednomyslného souhlasu 28 členských zemí EU. Přinejmenším Polsko však naznačilo, že opatření nepodpoří.

Přistěhovalectví je v Británii žhavým politickým tématem již od propuknutí krize před více než pěti lety. Protiimigrantská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) díky tomu odebírá hlasy především Cameronovým vládním konzervativcům. Čerstvé obavy vyvolal v posledních dnech fakt, že se po sedmiletém přechodném období otevřely všechny členské země EU včetně Británie pro pracovníky z Bulharska a Rumunska.

Bohumil Vostal o imigrantech v Británii (zdroj: ČT24)

Britská vláda již v prosinci zpřísnila podmínky pro pobírání sociálních dávek a ministerstvo vnitra zveřejnilo plán na zavedení limitu pro přistěhovalce ze zemí EU na 75 000 lidí ročně.

Pro omezení imigrace se v nedávném průzkumu vyslovilo 77 procent Britů. Za 30 let pravidelného dotazování britských občanů bylo tak vysoké hodnoty dosaženo jen v roce 2008. Průzkum rovněž potvrdil sílící protipřistěhovalecké nálady. Šestapadesát procent Britů si přeje výrazné snížení počtu lidí přicházejících do Británie, což je nejvíc v historii těchto průzkumů.