Vyšetřování Dugganovy smrti: Britská policie střílela v mezích zákona

Londýn - Britská policie jednala v mezích zákona, když v srpnu 2011 zastřelila Marka Duggana. K tomuto závěru dospěl zvláštní soudní vyšetřovací orgán v Londýně. Případ tehdy vyvolal v Anglii nebývalou vlnu pouličních nepokojů a britské úřady se obávají, že by se to mohlo po tomto oznámení opakovat. Policie je proto v pohotovosti.

Devětadvacetiletého Marka Duggana, otce čtyř dětí, kontrolovala při noční jízdě taxíkem v severolondýnské čtvrti Tottenham policejní hlídka, která se zaměřuje na boj s gangy. Jeden z policistů Duggana zastřelil, údajně v sebeobraně. Tým právníků nejvyššího soudu Anglie a Walesu nyní potvrdil, že Duggan nebyl v té chvíli ozbrojený, krátce předtím prý ale ano, protože u taxíku se našla jeho odhozená pistole. Policisté si podle vyšetřovatelů mohli právem myslet, že je stále ozbrojený. Na základě svého vyšetřování a navzdory některým přetrvávajícím nejasnostem tak tým právních expertů došel k závěru, že policie muže „zabila legitimně“.

„Víme, že ne každý sdílí toto přesvědčení. Nabídnu rodině Marka Duggana, že se s ní sejdu, abych jí projevil lítost. Budeme také pokračovat v práci s místními komunitami, abychom upevnili vzájemné vztahy. Víme, že to chce čas,“ prohlásil vyšetřovatel metropolitní policie Mark Rowley.

Rodina zabitého závěr vyšetřování odmítá a tvrdí, že policie Duggana „popravila“. Jeho bratr podle BBC prohlásil, že rodina bude nadále bojovat za dosažení spravedlnosti ohledně Markovy smrti. „Většina lidí v téhle zemi ví, že byl popraven. Stále tomu věříme a budeme do posledního dechu bojovat za spravedlnost pro Marka, jeho děti a za všechny ostatní, kteří zemřeli ve vazbě,“ prohlásila Carole Dugganová, teta zabitého mladíka.

Kvůli Dugganovu zastřelení propuklo před třemi lety v londýnském Tottenhamu pouliční násilí. Následné rabování a násilnosti se rozšířily i do dalších britských měst. Během nepokojů se podle médií jen v Londýně podílelo na rabování obchodů a protestech až 30 000 lidí. Šlo o nejhorší pouliční násilí v zemi za posledních 30 let. Policie tehdy zadržela tisíce lidí, stovky jich putovaly před soud.

Britská policie jednala při zastřelení Duggana v mezích zákona (zdroj: ČT24)