Syrská opozice jedná ve Španělsku, zda pojede do Ženevy

New York/Córdoba - Ve španělské Córdobě začalo dvoudenní jednání syrské opozice. Kromě exulantů jsou zde zastoupeni i domácí oponenti a jednají především o své účasti na chystané ženevské mírové konferenci. Zástupci exilové národní koalice teď několik dní debatovali v Istanbulu a rozhodnutí prozatím odložili, stále ale znějí spíše hlasy proti. V Ženevě by se mělo jednat o přechodném kabinetu, který umožní předání moci a ukončení bojů, které už si vyžádaly přes 100 tisíc životů.

Mezinárodní konference, které se říká Ženeva II, má začít 22. ledna. Mají se jí zúčastnit zástupci syrské vlády i jejích oponentů, země podporující opozici a také ty, které stojí za režimem prezidenta Bašára Asada. Velké vyhlídky na úspěch ale nejsou - zejména kvůli roztříštěnosti opozičních předáků a územním ziskům syrské vlády v nedávných bojích. Asadův kabinet také odmítl hlavní požadavek rebelů, aby byl současný prezident vyloučen z jakékoli příští vlády.

Do Španělska přijeli zástupci syrské národní koalice, která sdružuje skupiny působící v exilu, i delegáti skupin, jež Asad toleruje a které působí v Sýrii. Právě ty na požadavku odstavení Asada netrvají. Mnozí exulanti jim proto nedůvěřují. Další skupinou jsou zástupci Syrské svobodné armády, která boj proti Asadovi zahájila a kterou tvoří hlavně dezertéři, a dvě islamistické organizace.

Španělsko vybralo andaluskou Córdobu jako dějiště setkání záměrně jako středisko středověkého islámského chalífátu. Organizátoři tvrdí, že neměli pevný seznam pozvaných a že se někteří účastníci dostavili proti očekávání.

Důsledky náletu vládních sil na Aleppo
Zdroj: ČTK/AP/Aleppo Media Center

Rusko zablokovalo prohlášení odsuzující boje v Aleppu

Rusko ve středu v Radě bezpečnosti OSN zablokovalo prohlášení odsuzující boje na severu Sýrie. Prohlášení navrhla Velká Británie, Rusko ale žádalo změnu textu tak, aby v něm nebyly zmínky o bojích v Aleppu. Původní text měl vyznít kriticky vůči armádnímu bombardování civilistů v tomto severosyrském městě, kde armáda používá proti civilistům rakety i bomby. Aleppo je hospodářským centrem země a nyní je napůl rozděleno na část ovládanou vládou a na část ovládanou jejími oponenty. 

Nově připravené prohlášení mělo být důrazným odsouzením každodenních násilností v Sýrii. Británie po ruských úpravách text odmítla dále prosazovat. Rusko patří v RB OSN spolu s Čínou k zastáncům Damašku a obě země už se společně postaraly o zablokování několika rezolucí.

Syrský konflikt si od března 2011 vyžádal přes 100 000 lidských životů. Dnes při pumovém útoku ve střední Sýrii zahynulo 18 lidí. Jsou mezi nimi děti a ženy, bomba explodovala poblíž školy ve vesnici Kafáat v provincii Hamá.

Německo zlikviduje část syrských chemických zbraní na svém území

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier dnes oznámil, že Německo se bude podílet na likvidaci syrských chemických zbraní a část jejich komponentů zničí na svém území. Žádný stát, který k tomu má prostředky, by v tomto případě neměl podle ministra odmítat využití své technické kapacity. Německá armáda má technické schopnosti likvidovat zbraně v Münsteru, kde je velká armádní základna a kde zároveň sídlí Společnost k likvidaci chemických bojových látek a staré zbrojní zátěže (GEKA), která jako jediná v Německu smí chemické zbraně ničit.

Sýrie loni přistoupila na to, že svůj chemický arzenál zlikviduje. Má se to stihnout do poloviny letošního roku. V zemi bylo na 1300 tun chemických zbraní, jejichž likvidaci koordinuje mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Část už jich byla ze Sýrie vyvezena, avšak nestihl se původní termín.

Německo se nebude podílet přímo na likvidaci nebezpečného arzenálu, ale bude odstraňovat látky, které při jejich ničení vzniknou. Konkrétně půjde o několik stovek tun chemikálie, která vzniká při rozkladu yperitu. Tento první krok budou provádět Spojené státy na lodi uprostřed Středozemního moře. Chemikálie podobná tekutému průmyslovému odpadu se bude v kontejnerech po moři převážet do Německa a pak poputuje ke spálení v Munsteru. Při spálení se látka zcela zničí a zůstanou po ní jen neškodné soli.

Syrská opozice prý nedokáže kvalitně distribuovat pomoc v Sýrii

Bývalý zaměstnanec koordinační humanitární organizace ACU stanici BBC řekl, že syrská opozice špatně organizuje humanitární pomoc pro Sýrii, a ohrožuje tak miliony lidí. Opozice podle něj dostala miliony dolarů, ale nemůže doložit, jak je přesně použila. Ředitelka ACU Suhajra Atasíová nicméně obvinění popřela.

Organizace, která patří pod opoziční syrskou národní koalici, má sídlo v jihotureckém městě Gaziantep. Vznikla roku 2012 zejména s pomocí Británie, USA a Francie. Její vybavení i školení pracovníků zajistily západní vlády. ACU měla být hlavním koordinátorem pomoci i projektů obnovy základních služeb v Sýrii. V prvním roce fungování získala ACU z darů asi 47 milionů dolarů (947 milionů Kč). Už na konci roku 2012 z nich bylo utraceno 34 milionů. Podle zdroje BBC v ní panují spory, zaměstnanci mají nepřiměřeně vysoké platy a nemohou doložit výdaje.