Ameriku zahaluje stínová kampaň Hillary Clintonové

Washington - Bývalá šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová sice oficiálně do prezidentské kampaně pro volby v roce 2016 nevstoupila, deník Politico ale nyní rozčeřil tamní politické vody zásadním zjištěním. Kolem Clintonové prý funguje obrovská mašinérie připravující už nyní kampaň, pokud by se přece jen bývalá první dáma rozhodla udělat z Billa Clintona prvního muže.

Zamíří Hillary Clintonová do Bílého domu? (zdroj: ČT24)

Hillary Clintonová na veřejnosti vystupuje někdy víc, někdy míň, nikdy však zcela nezapadne. Právě proto je otázka kolem její kandidatury na prezidentku USA stále aktuální. Novináři z deníku Politico ale nyní po své několikatýdenní pečlivé práci přišli s nečekaným zjištěním, které poodhaluje možné plány a ambice bývalé první dámy.

Kolem Clintonové prý funguje celá stínová kampaň nejrůznějších skupin a organizací, které už nyní oslovují dárce, dávají dohromady kontakty a promýšlejí vše do nejmenšího detailu. Snaží se prý dokonce korigovat obraz někdejší ministryně zahraničí v médiích, pokud se vyskytne nějaká nepříjemnost. To vše s cílem připravit půdu, pokud by se nakonec rozhodla kandidovat.

Zpravodaj ČT v USA Martin Řezníček:

„Vypadá to, jako by někdo nastartoval auto, motor už byl zahřátý, ale jeho majitelka zatím nezařadila rychlost. A zdá se, že ještě několik měsíců nezařadí, nebo o tom aspoň nebude veřejnost vědět.“

Už loni v létě si Hillary Clintonová pozvala do svého domu stratégy, aby jí bez příkras vylíčili, co všechno by prezidentská kampaň v roce 2016 obnášela a kolik by jí stála. Kolem Clintonové se tedy rozjela stínohra kampaní. Někteří nejbližší ji ale přesvědčují o tom, že je lepší odejít na vrcholu, než se pokoušet dobýt ještě vyšší vrchol a potenciálně podruhé neuspět.

Bitva o Bílý dům v roce 2016 se ale nevyhýbá ani Bílému domu roku 2014. Začala totiž přetahovaná o poradce. Clintonová nemůže jen tak převzít ty nejlepší stratégy a vůbec know-how Baracka Obamy, i kdyby s tím oba souhlasili. Ve hře je totiž stále dvojka Joe Biden. Pokud by Obama začal Clintonové pomáhat, bylo by jasné, že svého viceprezidenta hodil přes palubu.