Ve Španělsku pokračuje stmelování syrské opozice

Córdoba - Ve španělské Córdobě druhým dnem pokračuje jednání syrské opozice. Je na něm zastoupeno velké množství jejích frakcí od umírněných přes rebely až po opozičníky, kteří nevolají po odstoupení prezidenta Bašára Asada. Na schůzce mají společně sjednotit své postoje před ženevskou mírovou konferencí, která odstartuje 22. ledna. Španělský ministr zahraničí věří, že jde o začátek procesu, který syrský konflikt jednou provždy definitivně ukončí.

Po prvním dni jednání je jasné, že spektrum syrské opozice je příliš široké a roztříštěné. Po téměř třech letech bojů se totiž tamní opozice roztříštila na mnoho často i spolu soupeřících skupin. Západ by ale uvítal, kdyby na konferenci nazvané Ženeva II opozice vystupovala jednotně. Ovšem už jejich značná účast v Córdobě představuje částečný úspěch.

José Manuel García Margallo, španělský ministr zahraničí:

„Jednotné stanovisko k ženevské konferenci neexistuje. Nabízí se nám tu ale příležitost pro mír, kterou nesmíme zahodit. Jsme si plně vědomi mnohosti protikladů, které Sýrie skýtá a které přítomné delegáty uvádí do nejistoty… Je pravděpodobné, že Ženeva konflikt neukončí, ale může jít o začátek procesu, který ho ukončit může.“

Jedním z vysoce postavených účastníků konference na jihu Španělska je i Ahmad Džarba, předseda hlavní syrské opoziční formace, Národní koalice sil revoluce a syrské opozice (NCSROF), který byl do funkce opětovně zvolen o uplynulém víkendu. Kromě exilových hnutí jsou na jednání přítomni ale i delegáti skupin, jež Asad toleruje a které působí v Sýrii. Dorazili i zástupci radikální islámské fronty či členové Syrské svobodné armády, která boj proti Asadovi zahájila a kterou tvoří hlavně dezertéři.

O konání schůzky se zasadil zejména španělský ministr zahraničí José Manuel García-Margallo. Jaké od ní očekává výsledky, již ale neprozradil. Před jednáním pouze uvedl, že „Španělsko se syrskou opozicí velmi intenzivně spolupracuje“. Dvě podobná setkání opozičních představitelů uspořádala španělská vláda již v roce 2012.

Krutý konflikt na území Sýrie mezitím pokračuje. Během minulých týdnů provládní letectvo bombardovalo povstalecká území. Stále častější jsou ale i boje mezi samotnými povstalci. Na severu země se střetla Syrská osvobozenecká armáda s radikály napojenými na al-Káidu. Občanská válka trvá v zemi přes dva roky, o život připravila přes sto tisíc lidí. Miliony jich vyhnala z domovů.

Ve Španělsku jedná syrská opozice (zdroj: ČT24)