Fidel Castro se po devíti měsících znovu ukázal na veřejnosti

Havana - Někdejší kubánský vůdce Fidel Castro se po roce objevil na veřejnosti. Zúčastnil se otevření Kulturního střediska v Havaně. Kubánci mohli legendu své revoluce, která už na politické dění nemá žádný vliv, vidět po devíti měsících. Zemi od roku 2006 vede jeho bratr Raúl. Několikrát do roka se však Castro prostřednictvím médií, která se zveřejňováním Castrových fotografií snaží rozptýlit spekulace o vážnosti jeho zdravotního stavu, vyjadřuje k aktuálnímu dění.

Fidel Castro se znovu objevil na veřejnosti (zdroj: ČT24)

Fidel Castro se před kamerami objevuje pravidelně především proto, aby rozptýlil pochybnosti o svém zdravotním stavu. Tentokrát se podíval mezi výtvarníky do nově otevřené galerie. „Dnes slavíme 55. výročí vstupu Fidela do Havany. Fakt, že Fidel je teď  tady, že se přišel podívat na tento projekt, je pro mě velice emotivní,“ uvedl výtvarník Alexis Leyva.

Dříve neúnavný řečník, který promlouval k davům při každé příležitosti, se dnes drží v pozadí a na veřejnosti se objevuje stále méně. Naposledy se tak stalo loni v dubnu u příležitosti otevření jedné z havanských škol. V prosinci pak pochválil svého bratra za to, jak si na neplánovaném setkání v Jihoafrické republice potřásl rukou s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Fidel Castro dnes zůstává už jen žijícím symbolem

Politiku země ale prakticky provádí jeho bratr Raúl a objevují se nesmělé pokusy o změny. Je to jen pár dní, kdy uvolnil dovoz zahraničních automobilů do země.

Castro se chopil vedení země poté, co jím vedený komunistický převrat svrhl v roce 1959 režim diktátora Fulgencia Batisty. Kvůli rázně se zhoršujícímu zdraví předal vládu mladšímu bratru Raúlovi, který se formálně stal prezidentem v roce 2008.

Pro obyvatele země se ale příliš mnoho nezměnilo, o čemž svědčí i příběh šesti uprchlíků, kteří teď žijí na letišti v kolumbijské Bogotě. Původně se chtěli dostat do Ekvádoru, který jim ale odmítl udělit azyl. Uprchlíci dali přednost tranzitnímu prostoru před návratem na Kubu. Jejich situace se zdá být bezvýchodná. Ani Kolumbie je nechce přijmout a své stanovisko zdůvodňuje tím, že oficiálně v zemi nejsou.

Fidel Castro se znovu objevil na veřejnosti
Zdroj: ČTK/AP/Estudios Revolucion