Další policejní zásah v Kyjevě. Zraněn i spojenec Tymošenkové

Kyjev – Minimálně deset lidí utrpělo zranění při konfliktu ukrajinských policistů s opozičními demonstranty v centru Kyjeva. Mezi hospitalizovanými je také bývalý ministr vnitra a spojenec vězněné Julie Tymošenkové Jurij Lucenko. Okolnosti incidentu nejsou jasné.

K policejnímu zásahu došlo před budovou kyjevského soudu; demonstranti zde protestovali proti verdiktu, který tři Ukrajince odsoudil k šestiletému vězení za to, že v roce 2011 údajně chtěli nedaleko Kyjeva vyhodit do povětří sochu bolševického vůdce Vladimira Iljiče Lenina. Soud záměr vyhodnotil jako přípravu teroristického činu.

Po vyhlášení rozsudku měli demonstranti zablokovat autobus s příslušníky policejní zásahové jednotky. Když skupina maskovaných mužů vypustila vozu pneumatiky a pokusila se ho převrhnout, policisté proti demonstrantům zasáhli. V následné rvačce zranili dva opoziční poslance a incident později vyvrcholil napadením Jurije Lucenka, který utržil deset ran obuškem, ztratil vědomí a silně krvácel. Následně jej hospitalizovali na jednotce intenzivní péče s podezřením na vnitřní krvácení.

Devětačtyřicetiletý Jurij Lucenko působil jako ministr vnitra ve vládě Julije Tymošenkové. Po nástupu prezidenta Janukovyče byl v roce 2010 zatčen a později odsouzen ke čtyřem letům za údajné překročení pravomocí, zpronevěru a nařízení nezákonných odposlechů. Na nátlak západních států byl loni v dubnu omilostněn, stejně jako další z ministrů bývalé vlády.

Kyjevská prokuratura dnes oznámila, že po útoku na Lucenka zahájila trestní stíhání policistů za překročení pravomocí. Předmětem policejního vyšetřování je i skupina demonstrantů, která údajně těžkooděnce napadla a bránila jim v plnění jejich povinností.

Násilnosti proti demonstrantům a opozičním aktivistům v minulých týdnech už několikrát zasáhly řady kyjevských demonstrantů. Desetitisíce lidí v prosinci přišly do centra města protestovat proti policejnímu útoku na dav lidí shromážděných před sídlem ukrajinské vlády. Prvotním impulsem nepokojů ovšem bylo rozhodnutí prezidenta Viktora Janukovyče zastavit jednání o přidružení země k Evropské unii. Po dohodě ukrajinské vlády s Moskvou o posílení hospodářské spolupráce ale počet demonstrantů postupně klesá (čtete víc).

Nepokoje v Kyjevě se dál vyostřují (zdroj: ČT24)