Za jízdu v opilosti doživotní ztráta řidičáku, žádá Tusk

Varšava - Polský premiér představil nové návrhy, kterými chce znepříjemnit život opilým řidičům. Rád by zavedl výrazně tvrdší postihy za nehody způsobené pod vlivem alkoholu. Řidiči by mohli dokonce doživotně ztratit řidičský průkaz. Podle dopravních expertů to ale problém nevyřeší - důležitá je totiž osvěta. Polsko má jedny z nejnebezpečnějších silnic v celé Evropské unii.

Poláky šokovala novoroční tragédie, k níž došlo v Pomořansku. Schéma bylo jednoduché: mladý opilý řidič, nezvládnutí řízení a šest mrtvých lidí na chodníku. Po sérii podobných tragédií vytáhla polská vláda do boje. Pro opilé řidiče chce výrazně tvrdší tresty. „Budeme navrhovat odebrání řidičského průkazu na minimálně 3 až 15 let pro osobu, která je poprvé přistižena za volantem pod vlivem alkoholu,“ konstatoval Tusk. Kromě zpřísnění trestů navrhuje polský premiér i povinné alkohol testery v autě nebo zveřejňování jmen opilých řidičů.

Třeba Janusz Popiel zažil náraz opilého řidiče na vlastní kůži. Dodnes mu po srážce zůstala na krku jizva. Poté založil neziskovou organizaci, které se věnuje bezpečnosti na silnicích. Novým návrhům premiéra Tuska ale moc nevěří. „Pokud chcete skutečně vyřešit problém na silnicích, musíte zajistit peníze. Tohle je snaha bez peněz najednou vyřešit všechno,“ prohlásil dopravní expert.

Řidiče je třeba vyškolit, říká odborník

Polsko má podle Popiela už nyní jedny z nejpřísnějších silničních trestů v Evropě. Alkohol za volantem navíc způsobí jen osm procent nehod v zemi. Problémem je podle odborníka celkové chování polských řidičů. „Musíme se zaměřit hlavně na osvětu, která v Polsku prakticky neexistuje, na stavbu nových bezpečnějších silnic a na školení řidičů,“ podotkl Popiel.

Polské silnice dál zůstávají jedny z nejnebezpečnějších v Evropské unii. Podle odborníků je nezachrání zvyšování trestů, ale prevence, která řidičům důrazně připomene, že za volantem nejsou sami - a že ohleduplnost se vyplácí všem.