V Keni soudí pomocníky útočníků z Westgate

Nairobi - V keňském hlavním městě začal proces se čtveřicí mužů obžalovaných z podílu na loňském teroristickém útoku v nairobském obchodním centru Westgate. Přepadení centra v září 2013 a třídenní boje zaplatilo životem 67 lidí. Podle oficiálních informací zemřeli při zásahu keňské armády i všichni členové čtyřčlenného vražedného komanda somálských islamistů.

O tom, zda útočníci v obchodním středisku opravdu zemřeli, stále panují pochybnosti. „Byla nalezena těla, která se nepodařilo plně identifikovat a která by mohla patřit teroristům. Podle jiných názorů se ale útočníkům podařilo uprchnout,“ říká spolupracovník ČT v Keni Jakub Zahradníček.

Čtveřice Somálců, kteří dnes v první den soudního řízení usedli na lavici obžalovaných, je obviněna, že pomáhala atentátníkům několik dní před přepadením nákupního střediska. Ubytovali je u sebe v nairobské čtvrti Eastleigh obývané Somálci.

Všichni čtyři tvrdí, že jsou nevinní. Nicméně prokurátoři jsou přesvědčeni, že je soud na základě připravených důkazů odsoudí za zapojení do krvavého útoku, ať už přímého, či nepřímého. Obžaloba zahrnuje podporu teroristické skupiny Šabáb, která se k útoku přihlásila, i nelegální vstup do Keni a získání falešných dokumentů.

Jednání před soudem začalo svědeckou výpovědí jednoho ze strážců, který v době útoku hlídal před obchodním střediskem. Proces má trvat týden.

Čtyři teroristé přepadli Westgate v sobotu 21. září v poledne. Hned po vniknutí do objektu spustili bez rozlišování palbu na obchodníky i zákazníky a posléze se ukryli uvnitř. Zásahové síly během třídenní snahy útočníky zneškodnit provedli několik útoků, operace se ale podle jednoho z účastníků změnila na „hru na schovávanou“ s islamisty, kterým nahrávalo členité prostředí obchodního centra.

Keňské úřady oficiálně oznámily, že útok teroristů si vyžádal životy 67 lidí. Při akcích proti útočníkům se ale část budovy zřítila, což zjišťování počtu obětí ztížilo. Západní zdroje s ohledem na určitý počet stále pohřešovaných osob odhadují, že by mrtvých ve skutečnosti mohlo být až 94.

Keňa soudí pomocníky teroristů z obchodního centra (zdroj: ČT24)