Belgičané chtějí dostat „své“ hranolky na seznam UNESCO

Brusel - Když se řekne Belgie, mnozí si představí wafle, čokoládu nebo hranolky. Jejich anglický název french fries - tedy francouzské smaženky - dohání Belgičany k šílenství. Aby vyvrátili tenhle kulinářský omyl, chtějí své pomfrity zapsat jako duševní dědictví na seznam památek UNESCO.

Stánek s hranolkami stojí v Belgii prakticky na každém rohu. Jejich estetiská stránka nikoho netrápí, a tak si mohou lidé kupovat smažené pochoutky třeba hned vedle kostela v historickém srdci Bruselu. Z pohledu Belgičanů jde totiž o nedílnou součást kvalitního života. Ne jen o nějaké hranolky.

Ty nejvyhlášenější fritkoty, jak se stánkům říká, totiž patří ke společenským institucím. Jako by šlo třeba o pražské kavárny, kde sedával Franz Kafka nebo Albert Einstein. Stánků s hranolkami je v Belgii na pět tisíc. Sdružují se v unii, která teď vyrazila do útoku. Chtějí získat štempl, který potvrdí belgickou jedinečnost - to znamená zapsání na seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO.

Petici za tento nápad už podepsaly tisíce lidí. Čísla mluví jasně pro stánky s hranolkami: nejmíň jednou měsíčně je navštíví šedesát procent Belgičanů a aspoň jedenkrát ročně 95 procent obyvatelstva.

Stánek s tradičními belgickými hranolkami
Zdroj: ČT24

Jenže fritkoty mají i své nepřátele. Hygienici při svých kontrolách zjišťují stále víc nedostatků. Nebezpečí v 21. století je jasné – pouličním prodejcům hranolek může zvonit hrana. I proto se tolik touží dostat na seznam UNESCO.

Čí jsou hranolky? Naše! tvrdí Francouzi i Belgičané

Spláchli by s tím i důležité vítězství nad konkurencí z Francie. Jak všichni vědí, hranolkám se v angličtině neřekne jinak než french fries, tedy francouzské hranolky. Jenže o to už roky Belgičané vedou spor. Tvrdí, že hranolky vymysleli rybáři v Namuru, hlavním městě Valonska, tedy francouzsky mluvící části Belgie. A to jako náhradu za malé rybky. A odsud se prý jejich výtvor přenesl za francouzské hranice. Takovou verzi ale pařížští gurmáni zcela odmítají.

Jenže Belgičané mají svůj silný argument – kornout z papíru. Křupavé hranolky se v něm podávají s omáčkami, které se neprodávají nikde jinde na světě. To je belgická jedinečnost.

Belgičané jsou na "své" hranolky hrdí
Zdroj: ČT24

Navíc, belgické hranolky platí za hlavní jídlo, které na rozdíl od těch francouzských nepatří na talíř jako pouhá příloha. Prodejci hranolek tvrdí, že lidi sbližují - hranolky se ochutnávají, každý má jinou omáčku. Nejí se prý sobecky jako hamburger.

Pro majitele belgických stánků s hranolkami by zapsání na seznam UNESCO bylo obřím zadostiučiněním. Konečně by někdo uznal, že k jejich hranolkům patří přídavné jméno „belgické“. Stejně jako k akupunktuře čínská a flamenku španělské.

Horizont ČT24: Belgičané chtějí své hranolky v seznamu UNESCO (zdroj: ČT24)