Vraždu libanonského premiéra bude tribunál zřejmě řešit několik let

Haag – Před haagským Zvláštním tribunálem OSN pro Libanon (STL) začal proces se čtyřmi členy libanonského šíitského hnutí Hizballáh, kteří jsou obviněni z účasti na vraždě bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího z roku 2005. Muži jsou na útěku, jsou tedy souzeni v nepřítomnosti. Proces může trvat i několik let.

Obviněnými jsou Mustafá Badraddín z velení vojenského křídla Hizballáhu, Sálim Ajjáš, Asad Sabra a Hasan Anísí. STL na ně vydal zatykač 1. července 2011, ale Bejrút je nevydal v tehdejší třicetidenní lhůtě a ani později. Soud loni obvinil jako pátého Hasana Marhího, který se údajně podílel na přípravě útoku a krytí podílu Hizballáhu. Prokuratura zatím nezískala souhlas s připojením jeho případu ke kauze ostatních čtyř souzených. Proces se koná v budově bývalého velitelství nizozemské rozvědky na okraji Haagu.

Žaloba hodlá čtyři muže usvědčit z přípravy a uskutečnění atentátu pomocí nejméně osmi svědků a záznamů rozhovorů z mobilních telefonů obžalovaných. Soud má také k dispozici zprávy libanonských a izraelských vyšetřovatelů.

STL, který je prvním mezinárodním trestním tribunálem schopným soudit teroristické činy, vytvořila Rada bezpečnosti OSN v roce 2007 s cílem soudit viníky za Harírího vraždu. Na obviněné vydal soud v roce 2011 mezinárodní zatykače. Hizballáh ale odmítl vydat obviněnou čtveřici soudu, který je podle něj výsledkem „izraelsko-amerického spiknutí k jeho zničení“.

Harírí spolu s dalšími 21 lidmi zahynul 14. února 2005 při atentátu v Bejrútu. Šlo o jeden z nejkrvavějších útoků namířených v té době na odpůrce syrského vlivu v Libanonu, k nimž Harírí patřil. Hizballáh spojitost s atentátem popřel a pohrozil útokem na kohokoli, kdo se pokusí zadržet podezřelé. Podle vyšetřovatelů šlo o dobře připravenou akci, při níž útočníci bombu obsahující 2,5 tuny vysoce výbušných látek umístili do dodávky. Odpálil ji dosud neidentifikovaný sebevražedný atentátník. Kromě 22 mrtvých si ničivý útok vyžádal 226 raněných. Velkou roli při útoku sehrály mobilní telefony, jež použili obvinění i jejich komplicové.

Krátce po Harírího smrti požádala libanonská vláda svého evropského spojence Francii, aby ve věci zahájila mezinárodní vyšetřování.